Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zdravo, pre 10 - ak dana moj pas Leo (Labrador) star 10 nedelja povredio je nogu dok je jurcao po kući. Udario je prednjom nogom u drvenu klupu i pao. Noga nije otekla ali ga je bolela na dodir. Prilikom posete veterinaru, na osnovu pregleda (nije uradjen rentgen) utvrdjeno je da je samo jak udarac ali da sumnjaju da je noga polomnjena. Sada se ja pitam, prošlo je 10 dana a on i dalje hramlje i gazi vrlo pažljivo na povredjenu nogu, koliko dugo još mogu da očekujem oporavak i da li postoji šansa da je prekinuo mišić. Sada koristi nogu mnogo više nego kada je povredio i na dodir ne cvili, ali neznam da li da posetim veterinara opet ili da sačekam još malo? Igor

O: Jaki udarci mogu dovesti do ozbiljnijih povreda mekih tkiva, a neretko mogu dovesti i do preloma kostiju.

Pri pregledu ekstremiteta nakon traume neophodno je uraditi rentgenski snimak, jer se jedino na osnovu snimka može sa sigurnošću tvrditi da se ne radi o prelomu kosti. Prelom kosti se rešava  repozicijom i imobilizacijom. Ukoliko se prelom kosti ne sanira, a prelomljeni fragmenti se dodiruju, moguće je da kost zaraste ili da se stvori tzv "lažni zglob". Ukoliko se fragmenti kosti ne dodiruju, do zarastanja ne može doći.

Koštano tkivo ima dobru sposobnost regeneracije i zarastanja uz uslov da se prelomljeni delovi kosti spoje i dobro fiksiraju - imobilišu. Imobilizacija i apsolutno mirovanje su važni za zarastanje koje traje 3 - 4 nedelje. Nakon toga postepeno se uvodi fizička aktivnost i u tom smislu veoma korisna se pokazala fizikalna terapija. Fizikalnom terapijom se vraća mobilnost ekstremiteta i obezbeđuje prilagođavanje na nove fizičke aktivnosti. Primenjuje se u obliku masaže, terapijskih vežbi.

U svakom slučaju je neophodno uraditi rentgenski snimak.

Povrede mekih tkiva uglavnom spontano zarastaju uz pridržavanje prepisane terapije od strane veterinara. U zavisnosti od obima povrede, oporavak može različito trajati, uopšteno se može računati da je za povrede mekih tkiva potrebno od 2 - 5 nedelja.

S'obzirom da je pas mlad, savetovala bih vam da ga odvedete kod veterianra na pregled uz obaveznu rentgensku dijagnostiku.

OZNAKE: