Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li bi jorki upropaštavao nameštaj u kući i da li ima načina da se to spreči? Možete mi reći još nešto o njima i držanju u stanu?
Miloš Babić

O: Jorkširski terijer (Yorkshire terrier) je mala rasa psa. Patuljasti Yorkshire dosiže visinu od 15 - 17 cm, težinu do 3,2 kg, dok Yorkie normalne veličine može imati visinu do 21 cm i težinu do 7 kg. Uzgajaju se već preko 100 godina. Yorkshire vuče poreklo iz Engleske. Uzgajani su u početku da budu mali lovci. Danas to više nisu, ali je ta osobina malog lovca i ratnika ostala zabeležena u njihovim genima.

Vrlo su znatiželjni, hrabri i uvek spremni na svaku avanturu, što ih često dovodi u velike nevolje i nezgode. Vlasnici ih moraju zato neprestano imati pod kontrolom, uza sebe i na povodcu. Jorkširski terijer vrlo je lojalan svom vlasniku, a sumnjičav prema strancima i gostima u kući. Agresivan je prema drugim psima, posebno manjim od sebe, bolje se slažu sa odraslijom decom.

I pored toga, to je jedna od najljubaznijih, najneagresivnijih rasa. Lako uče i treniraju, tvrdoglavi su i zahtevaju punu pažnju svojih vlasnika i energično brane svoju teritoriju (stan). Ne sme im se popuštati u odgoju jer postaju neurotični i tada neumereno laju, pa ih je nužno odučiti od toga. Oni su jedna od najobožavanijih malih rasa, jer osvajaju svojom umiljatošću, slatkoćom i energijom "malog ratnika". Lako se prilagode životu u stanu i vrlo su aktivni unutar njega. Osetljivi su na hladnoću i preferiraju boravak u toplom okruženju.

Mali su psi i lako ih je voditi na putovanja u tzv. transporterima koji se mogu nabaviti u Pet centru, a vole boraviti u njima i kad nisu na putu, gde spavaju i preko noći jer im je nužan osećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Zlatno smeđe su boje sa crnim paležom, duge, sjajne i fine dlake poput svile koja se proteže od kičme i pada sa obe strane do poda. Ako se ne izlažu (na psećim izložbama), vlasnici ih obično šišaju na kraću dužinu. Vrlo su živahnih pokreta, crnog nosića i očiju, normalnog makazastog zubala, ušiju u obliku slova "V", vrlo obilne i duge dlake na području glave koju je potrebno vezivati u repić da se ne bi prljala pri hranjenju te da mu vidno polje bude što preglednije. Zato većina vlasnika trimuje dlaku na glavi svojih ljubimaca.

Prosečan životni vek jorkširskog terijera je od 10 do 15 godina. Ekstremno patuljasti jorkširski terijeri imaju kraći životni vek.

Jorkširski terijer spada u male rase pasa što znači da pripada kategoriji pasa čija je odrasla težina između 1 i 10 kg. Male rase karakteriše dnevni prirast u telesnoj masi 20 g do 10 - tog meseca starosti kada se završava njihov telesni rast i razvoj. Tokom tog perioda rasta i razvoja štene uveća svoju telesnu masu 20 puta. Iz tog razloga hrana za štence malih rasa bi trebala biti energetski veoma bogata.

Najbolju ishranu postižete ako štene hranite hranom koja je superpremijum kvaliteta, za štence malih rasa. To je hrana koja se proizvodi od vrhunsko kvalitetnih sirovina. Ona je najiskoristivija za organizam psa, pa uz manje količine konzumirane hrane omogućava zadovoljenje svih potreba organizma kako u rastu i razvoju, tako i u odraslom uzrastu. Zbog svog kvaliteta i visoke energetske vrednosti, ova hrana se daje u manjim dnevnim količinama u odnosu na druge hrane. U ove hrane ubrajamo: Brit Care, Hill’s, Royal Canin, Trainer, Pro Plan, Alleva itd. Dnevna količina hrane je propisana u tabeli na poleđini pakovanja. Dnevnu količinu možete podeliti u dva obroka.

Pored ovoga medicinska nega je sastavni deo adekvatne brige, o čemu smo pisali ovde.

Pas male rase je prikladniji za čuvanje u stanu. Oni manje jedu, ali  neki mogu biti veoma izbirljivi pa primorati vlasnika da kupuje hranu vrhunskog kvaliteta. Iako su mali, potebno im je isto aktivnosti kao i velikim psima, ali im  je u stanu potrebno mnogo manje prostora. Neke rase kao što su jorkšir terijer, malteška pudla, pinč, pekinezer ... ne zahtevaju neku posebnu aktivnost, samo redovnu šetnju, dovoljno je istrčavanje od dvadestak minuta dnevno, što je veoma zahvalno ako nemate dovoljno vremena.

Psi malih rasa mogu da budu agresivni uprkos svojoj veličini. Ako odaberete psa duge dlake, moraćete dosta vremena da uložite u negu i održavanje krzna, kako bi pas lepo izgedao.

U situacijama kada pas obeležava teritoriju u stanu ili oštećuje nameštaj, možete koristiti preparate - tzv. repelente koji se nanose na površine koje želimo da zaštitimo. U ponudi Pet centra postoje i takvi preparati. Ukoliko psu pružite adekvatnu pažnju i pravilan odgoj, kroz blagovremeno sticanje navika sve neprijatnosti se mogu izbeći

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

OZNAKE: