Povratak

Mekana stolica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molila bih Vas da mi pomognete i kažete gde možda grešim kod ishrane mog psa, obzirom da ima retku stolicu. Imam štene engleskog buldoga starog tri meseca. Hranim ga Royal Canin Junior za buldoge i ne dajem mu ništa osim te hrane, dobije po koji keksić. Kada izađemo napolje ne skuplja okolo i baš vodimo računa o njegovoj nezi. Sveže vode ima uvek, ali stolica mu je uvek retka i dnevno vrši nuždu od pet do sedam puta. To nije proliv, ali je retko. Davali smo mu par puta Kaodiar-s i time mu se stolica regulisala, međutim čim prestane dejstvo sve po starom. Pirinač i pirinčana voda koji mu dajemo uz hranu ne pomažu.
Jelena

O: Defekacija je složeni refleksni čin kojim se feces izbacuje iz organizma. Ulazak izmeta u rektum izaziva refleksne kontrakcije njegove muskulature i opuštanje kružnog mišića i dolazi do izbacivanja izmeta kroz analni otvor. Pražnjenje creva može da bude poremećeno usled promena u samim crevima, nervnom sistemu, endokrinih poremećaja i poremećaja funkcije organa digestivnog trakta.

Učestalost velike nužde kod psa zavisi od količine i kvalita hrane kojom hranite Vašeg psa. Ukoliko psa hranite kvalitetnom - premium ili superpremium hranom za pse, količina fecesa bi trebalo da bude manja, zbog visokog stepena svarljivosti ove hrane, a takođe i broj stolica je manji. Na učestalost vršenja nužde utiče i aktivnost psa (češća je kod pasa koji su aktivniji i više borave na otvorenom prostoru).

Mnogobrojni uzroci mogu da dovedu do pojave proliva ili meke stolice kod psa. Često je to posledica invazije crevnim parazitima (o dehelmintizaciji pasa možete pročitati ovde), ali i drugih gastrointestinalnih poremećaja, zatim infekcija (bakterije, virusi, gljivicama), alergije, greške u ishrani, promene crevne mikroflore, stresa.

Kako postoje brojni uzroci zašto pas može da ima mekanu stolicu, Vašem štenetu  možete ponuditi neku od medicinskih hrana za tu namenu. U slučajevima ovakvih poremećaja neophodno je pružiti izbalansiranu ishranu sa potrebnim hranljivim materijama koje će dovesti do bržeg uspostavljanja, odnosno normalizacije varenja. To je hrana koja sadrži manju količinu masti, sadrži vlakna koja sprečavaju proliv i povraćanje, a u isto vreme je energetski bogata hrana koja zadovoljava sve potrebe kod Vašeg ljubimca. Dužina ishrane ovom hranom je najmanje 3 nedelje, a kod hroničnih slučajeva i mnogo duže. Može se davati suva i konzervirana hrana, a kod nas možete naći sledeću hranu iz programa veterinarske dijete namenjenu ovim problemima: Royal canin Intestinal te Hill's i/d. Takođe, vašem psu možete dati preparat FLORYBOOST Dog – kondicioner za creva.

Ukoliko se stanje ne popravi svakako bi trebalo da psa odnesete na veterinarski pregled, kako bi se sprovela kompletna dijagnostička ispitivanja (kompletna krvna slika, biohemijska analiza krvi, koprološki pregled, RTG abdomena) te kako bi se došlo do što potpunije dijagnoze i na vreme preduzela odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs