Povratak

Porodjaj / koćenje i primena hormona oksitocina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pozdrav, imam kuju Belgijskog ovčara - Malinoa, stara je tri godine. Do sada je imala dva okota koja su protekla odlično, bez ikakve asistencije. Sada se oštenila treći put. Krenula je da šteni 57. dan. Našao sam jedno štene u njenoj kućici tokom tog 57. dana, ali ona nije bila raspoložena za njega. Izašla je i krenula da se igra samnom. Pozvao sam veterinara koji je došao u naredna dva sata, do tada je štene uginulo. Tom prilikom joj je dao oksiticin nakon čega je ona izbacila još jedno štene. Onda je nastavio da joj daje oksitocin na svakih 6 sati, nakon čega bi ona izbacila jedno, eventualno dva šteneta. Kanali su bili čisti, a stomak visoko. To se nastavilo u naredna 24 sata.

Svi štenci su rođeni živi ali nedovoljno jaki, a ni kuja nije pustila mleko bez obzira na toliki oksitocin i sve posteljice koje je pojela. Sada Vas pitam za mišljenje da li smo pravilno postupili davanjem oksitocina ili je to moglo drugačije da se završi, da bih znao za sledeći put. Kuja je imala 10 štenaca. Unapred puno hvala, Vlada

O: Prilikom praćenja porođaja potrebno je uzeti u obzir sledeće činjenice:
 
Graviditet kuje traje 58 - 63 dana. Graviditet u kuja zavisi od termina ovulacije, broja plodova i rase psa.

Nalivanje mlečne žlezde počinje neposredno pred partus – porođaj, a pad telesne temperature 24 sata pre okota na 36,1 - 36,7°C sigurna je indikacija početka porođaja. U ovom periodu kuja izgubi apetit, može čak i odbiti hranu. Kuji je potrebno obezbediti mirno, skrovito mesto, dostupno vlasniku kuje za održavanje svakodnevne higijene, a koje obezbeđuje optimalne zoohigijenske uslove: optimalnu temperaturu, vlažnost, mesto bez promaje, bez direktne sunčeve svetlosti, adekvatnu prostirku i uvek svežu hranu i vodu.  Kuja je blago uznemirena, trese se, odaje utisak bolesne životinje, a može čak i povratiti. Vrlo je važno da kuja pije vodu kako bi se izbegla dehidracija.

Fiziološko vreme porođaja kuje traje 24 sata. Ukoliko se porođaj iz bilo kog razloga produži (preveliki štenci zaostaju u porođajnom kanalu, kuja je umorna, slabe kontrakcije ili njihov izostanak) potrebno je hitno reagovati i pozvati veterinara u pomoć.

Uzroci komplikacija mogu biti različiti. To su uglavnom preuzak porođajni kanal, manjak plodne tečnosti pa porođajni kanal nije dovoljno sklizak, zaostanak štenaca, iscrpljenost kuje, mrtvorođeni štenci, loše opšte zdravstveno stanje kuje.
 
Da bi sa sigurnošću znali da se radi o komplikaciji potrebno je obratiti pažnju na sledeće znake:

- Trud / kontrakcija traje duže od 20 min i ne rezultira istiskivanjem šteneta iz porođajnog kanala.
- Kuja je apatična, otežano diše, telesna temperatura je povišena iznad 39,5 C.
- Prisustvo krvarenja iz vulve duže od 10 minuta.
- Zaglavljeno štene.

Ukoliko dođe do komplikacije veoma je važno da veterinar pregleda kuju. Šta je u trenutku pregleda najbolje uraditi može proceniti jedino veterinar koji je u datom momentu nadgledao porođaj i imao uvid u stanje porođajnog kanala, kontrakcije uterusa, broj štenaca, kondiciju i opšte zdravstveno stanje kuje. Ukoliko veterinar proceni da se kuja ne može ošteniti prirodnim putem, pribeći će carskom rezu.

Oksitocin je hormon (polipeptid sa 9 aminokiselina) koji se stvara u hipotalamusu. Tokom porođaja izaziva kontrakcije uterusa, za vreme laktacije izaziva kontrakcije glatkih mišića mlečne žlezde. Indikovano je davanje oksitocina kada je materica atonična i kada su kontrakcije slabe ili su izostale.

U datoj situaciji Vaš veterinar je odlučio da je oksitocin apsolutno indikovan, a taj zaključak je doneo na osnovu stanja kuje u toku porođaja (kontraktilnost uterusa, prohodnost i otvorenost porođajnog kanala, broj štenaca...).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs