Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jako veliki problem i zaista ne znam kako mogu da ga rešim. Imam psa rase dogo argentino, koji je pošto je navršio godinu dana postao jako agresivan. Prvo je počeo da napada mužijake, zatim je počeo da napada i ženke, sada je počeo i na ljude da reaguje. Jedino ukućane voli i ne dira, na sve ostale reži i hoće da napadne. Svaka šetnja sa njim postaje sve kritičnija, a jako je tvrdoglav i kad vidi drugog psa kao da poludi. Ima 3 godine, ne znam da li je kasno sada za dresuru i ne znam kako bi on to prihvatio,  da li dresurom može da se iskoreni ta agresivnost? Svi mi kažu da ga sterilišem, da će se smiriti, ali mi je odlazak kod veterinara veliki problem.

Ne znam šta više da radim sa njim, molim Vas, pomozite mi.
Unapred zahvalna, Ivana.

O: U literaturi je opisano nekoliko oblika agresije, i svaka ima specifičan uzrok.
 
Dominantna - koja može biti usmerena na ljude ili druge pse; teritorijalna - koja je povezana sa odbranom određenog područja; protektivna - usmerena na ljude i životinje koje pas procenjuje kao pretnju vlastitoj grupi; posesivna - pas brani hranu, igračke; predatorska - predstavlja lov; agresija uzrokovana bolom; naučena - psi izvršavaju naredbu; agresija uzrokovana strahom - kao odbrambena reakcija na stvarne ili ponekad pogrešno procenjene opasne situacije; agresija uzrokovana polom - manifestuje se kao borba mužjaka.

Najčešće je u pasa prisutna tzv. dominantna agresija. Ova vrsta agresije često je usmerena na pse i na ljude. Strahove koje je pas razvio u ranom dobu, sa sazrevanjem se mogu izraziti ili kao stidljivost ili agresivno ponašanje. U periodu kada psi ulaze u adolescentsko doba (ili ga završavaju) ne možete biti sigurni da li se radi o nečem prolaznom ili je to deo temperamenta odraslog psa.

U slučaju Vašeg psa najverovatnije se radi  o dominantnoj agresiji. Agresivnost pasa može biti urođena i stečena. Neophodno je da prvo proverite da li je pas zdrav, jer kod bolesnog psa bol ili neka druga nelagodnost koja ga muči može biti uzrok agresije. Preporučila bih Vam da psa okupirate sa dosta mentalne i fizičke aktivnosti kako bi utroškom energije pas bio mirniji kada dođe kući. Tokom igre pokušajte da nametnete svoj autoritet (zadajete zadatke, a igru nastavljate kada pas obavi zadatak). Drugi način da suzbijete agresivnost i da socijalizujete psa jeste kastracija. Pošto stanje tokom vremena može i da se pogorša potražite pomoć iskusnog dresera.
 
O dresuri smo pisali ovde.

Kastracijom se uklanjaju polne žlezde, a samim tim pada nivo testosterona. Testosteron je muški polni hormon koji pokazuje androgene i anaboličke efekte i koji je odgovoran za karakteristično ponašanje mužjaka. Agresivnost mužjaka se može smanjiti ili čak iskoreniti uklanjanjem polnih žlezda. Ukoliko smatrate kastraciju krajnjom opcijom, onda bih vam preporučila da se posavetujete sa dreserom oko toga koliko bi se dresurom moglo smanjiti agresivno ponašanje psa. Agresivno ponašanje psa svakako ne treba zanemariti, jer je agresivan pas pretnja za okolinu, pa i za vas.

U međuvremenu, psa vodite na kratkom povocu i nabavite mu korpu.

OZNAKE: