Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Enna je dalmatinac 1,7 god. starosti. Već dva puta je bila u teranju, oba puta nakon 8 meseci, prvi problem je nastao nakon prvog .... imala je stanje lažnog graviditeta. Najviše se odrazilo na upalu mlečnih žlezda, a imala je i mleka. Veterinar je dao neke tablete i to se rešilo, za 10-ak dana se normalizovalo sve. Sledeći put (pre 1,5 mesec) počele su ponovo da se uvećavaju dojke, za sada nema mleka, ali koža dosta visi i bukvalno rečeno estetski je ružno. Interesuje me da li je moguće da ima hormonalni poremećaj, ili je nešto drugo u pitanju? Da li je moguće obzirom da je zima, pa se slabije kreće, veći deo dana je u kući, da se samo povećala telesna masa? Unapred Vam se zahvaljujem, Ivana iz Loznice

O: Lažna trudnoća (pseudograviditet) je česta pojava kod kuja koje se nisu parile, a pojavljuje se najčešće dva do tri meseca nakon teranja.

Klinički, simptomi lažne trudnoće mogu varirati od jedva primetnih pa do ozbiljnih problema koje prati upala mlečnih žlezda i velike promene u ponašanju kuje. Ponekad toliko liči pravom graviditetu da vlasnici očekuju okot. Neke se kuje udebljaju, a glavni je simptom oticanje mlečnih žlezda, pojavljuje se mleko, a ponekad i vaginalni iscedak.

Lečenje ovog stanja svodi se na redukovanje ishrane.  Naime, hrane bez previše masti, lako svarljive i bez mnogo tečnosti su se pokazale kao dobar izbor. Osim toga, bilo bi potrebno pojačati fizičku aktivnost ljubimca. Ukoliko su navedeni simptomi izraženiji, treba potražiti pomoć veterinara (kao što ste vi uradili prošli put). Terapija je direktno usmerena prema smanjivanju ili eliminiranju laktacije, jer se kao posledica zadržavanja mleka u vimenu može javiti mastitis, tj. zapaljenje vimena.

Što se tiče ishrane neophodno je napraviti ravnotežu između unosa hranljivih materija i njene potrošnje, jer u suprotnom dolazi do gojaznosti. Naročito je važno pravilno izbalansirati ishranu psa, posebno u zimskim mesecima, kada je smanjena aktivnost psa usled niskih temperatura. To se najbolje postiže ishranom psa nekom od superpremium hrana za pse. Hrana se može najtačnije odmeriti korišćenjem merica za hranu proizvođača čiju hranu koristite, ili merenjem na kućnoj vagi. Na ambalaži je istaknuta ukupna dnevna količina hrane, koju po potrebi delite na određeni broj obroka. Pod hranom se podrazumeva sve što pas unese u toku dana, računajući i poslastice koje se uglavnom daju kao nagrada, kao i sve što pas pojede mimo tog jednog obroka (ukoliko ima naviku da "prosi" hranu od vas).

Pored količine hrane koju pas unosi, bitno je i koliko je aktivan. Neaktivni psi se lako mogu ugojiti konzumiranjem samo preporučene količine hrane, tako da bi u tom slučaju trebalo davati malo manje hrane od preporučene dnevne količine, ili srazmerno povećati fizičku aktivnost. Preporučila bih Vam da ga hranite tačno odmerenim količinama hrane. Iz ishrane izbacite sve drugo što dobija mimo svog obroka (poslastice - krekere, čokolade za pse, mesne listiće, itd.). Pojačajte fizičku aktivnost. Od poslastica mu možete davati kosti na bazi goveđe kože (kolagen - protein), koje ne utiču na porast telesne težine.

Ukoliko ne želite da vaša kuja ima potomstvo, a sa ciljem da predupredite buduće neželjene posledice (lažni graviditet, tumori, ciste, gnojno zapaljenje materice), najbolje rešenje bi bila sterilizacija.

Do problema sa lažnim trudnoćama dolazi upravo zbog disbalansa hormona, prouzrokovanog neretko promenama na jajnicima. Lažne trudnoće se mogu donekle ublažiti redukcijom vode i hrane kako bi organizmu bile zadovoljene potrebe samo bazalnog metabolizma, ali ne verujem da je to rešenje koje bi Vas zadovoljavalo.

Danas je sterilizacija rutinski zahvat koji se radi u opštoj anesteziji, a postoperativni tok je relativno lak i brz.

O sterilizaciji / oporavku nakon sterilizacije smo pisali ovde i ovde.

OZNAKE: