Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam muško štene rase Američki staford terijer koje ima 7 meseci. Pošto imam veliko dvorište, mislio sam da mu nađem društvo. Razmišljao sam o rasi Srednjeazijski ovčar. Voleo bih da mi kažete kakve su čuvarske sposobnosti ove rase, kakvi su prema ostalim psima, i da li je bolje uzeti ženku ili mužjaka? Pošto već imam mužjaka bojim se da ne dođe do konflikta.
Pozdrav od Marka

O: Srednjeazijski ovčar ili Alabai je pas snažne konstitucije. Spada u najstarije rase pasa, potiče iz južnog Turkmenistana i vodi poreklo od Tibetskog psa.

Tokom vremena rasa je poboljšana strogom selekcijom. Prema standardima FCI (Fédération Cynologique Internationale)  mužjaci su visoki najmanje 65 cm, telesne mase 55 - 65 kg, a ženke su visine 60 cm, telesne mase 40 - 55 kg.

Srednjeazijski ovčar (SAO), drugog naziva Alabai, je stara rasa psa namenjena za čuvanje ovaca od vukova i ostalih grabljivica ali i za odbranu ljudi. Rasa vuče poreklo od Tibetskog psa pre 4000 godina i potiče iz južnog Turkmenistana. Prisutni su na području Srednje Azije (Turkmenistan, Tadžikistan, Pakistan, Avganistan, Kazahstan, Iran i Mongolia). Rasa se poboljšala vekovnom selekcijom. Iz svakog legla ostavljani su najbolji primerci koji su se pokazali kao najbolji borci sa vukovima i bili najefikasniji čuvari. Kvaliteti rase najviše pridonosi prirodna selekcija zbog teških uslova u kojima su živeli. Srednjeazijski ovčar je pas koji čuva čitavog dana, jede malo hrane koju čak i ponekad lovi sam za sebe, sam brani sebe i stado, sam se šteni i samostalno odhranjuje svoje štence itd... Srednjeazijski ovčar lako podnosi velike vrućine ali i veliku hladnoću. Npr., zimska temperatura u Kazahstanu je - 30 stepeni C, a leti i do 40 stepeni C.

Postoji nekoliko tipova rase. U Tadžikistanu i planini Pamira psi imaju dužu dlaku, u Uzbekistanu su psi laganiji (suvi tip). Najbolji tip nastao je u Turkmeniji gde su psi jakog i grubog tipa sa kratkom i gustom dlakom. 1990. godine Turkmenijski Alabai proglašen je nacionalnim blagom i njegov izvoz je strogo kontrolisan.

Turkmenijski Alabai - Srednjeazijski ovčar je veliki pas grube i jake konstitucije, jake glave, sa grubim kosturom, izuzetno jakim i razvijenim zubalom. Ima kratke viseće uši, kratak i snažan vrat, izuzetno debelu kožu. Prelaz od grudi do stomaka je slabo izražen. ima široka i snažna leđa. Rep je visok i na formu srpa. U zemljama iz kojih potiče, rep i uši su se kupirali zbog borbi sa vukovima koje su učestale prilikom čuvanja stada. Dlaka je gruba, gusta i ravna. Srednjeazijskih ovčara ima u raznim bojama (bela, žuta, riđa, siva, tigrasta, crna i druge kombinacije). Hrabri srednjeazijski ovčari imaju izuzetan prirodni instinkt za čuvanje, lako se dresiraju i nisu agresivni prema deci. Ponosan pas izuzetne snage, gracioznog hoda i velikog srca. Pokazuje nepoverenje prema strancima, a sklon je borbi sa drugim psima i vukovima.

Uzimajući u obzir karakteristike rase, ne bih Vam preporučila izbor srednjeazijskog ovčara, mada je moguće pravilnom socijalizacijom pasa odgajiti zajedno obe rase bez pojave agresivnog ponašanja. Savetujem Vas da se obratite dreserima ili odgajivačima srednjeazijskih ovčara koji će Vam dati i neke savete iz svog iskustva.  

Predlažem Vam da bez obzira na rasu za koju se odlučite,  izaberete ženku zato što biste tako izbegli konflikte bazirane na kompeticiji za teritoriju.

OZNAKE: