Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me ishrana štenaca haskija i bernskog planinskog psa. Alamo

O: Poznavanje i poštovanje nutricionističkih potreba pasa od velike je važnosti kako bismo svojim ljubimcima omogučili pravilan rast i razvoj, uzimajući u obzir starost, veličinu psa, aktivnost i fiziološko stanje, pa i osetljivost pojedinih rasa. Sibirski Haski je radni pas srednje veličine, koji spada u grupu polarnih pasa. Štenci haskija bi trebalo da se hrane izbalansiranom hranom premijum ili superpremijum kvaliteta, za srednje rase (junior do 12. meseca starosti, a nakon toga medium adult).

Svojim oblikom, teksturom i veličinom granule prilagođene su zubalu srednje velikih pasa. Dnevnu količinu hrane podeliti u tri obroka a granule se mogu preliti vodom ili jogurtom.
 
U te hrane ubrajamo: Brit care, Hill`s, Royal Canin, Purina Pro Plan, Cibau, Trainer, Alleva i Belcando.

Najbolji rezultati se postižu ako psi jedu hranu superpremijum kvaliteta isključivo granule.

Bernski planinski pas svrstan je u velike, odnosno "giant" rase. Termin "giant" obuhvata rase koje će kao odrasli psi doseći težinu od 45 - 100 kg, a neki od njih i visinu preko 80 centimetara.

Upravo zbog njihove velike telesne mase i fizičke aktivnosti, lokomotorni sistem ovih pasa izložen je velikim naporima, a zbog toga i mogućnosti oštećenja. Stoga pravilna i odgovarajuća ishrana osigurava izgradnju i zaštitu zglobova. Kako je kost tkivo koje se stalno izgrađuje, pa i nakon završetka rasta, neuravnotežena ishrana pogoduje razvoju bolesti koštanog sistema, a i drugih organskih oboljenja.

Štene velikih džinovskih rasa rast završava u dobi od 18 - 24 meseca.

Rast se odvija u tri faze:

- Prva faza rasta obuhvata period od odvikavanja od sisanja pa do 5. meseca života. U ovoj fazi rast je najintezivniji. Štene razvija svoj koštani sistem, a na telesnoj masi dobija od 150 - 170 grama dnevno. U ovih pet meseci digestivnui trakt štenaca je izrazito osetljiv, pa ishrana igra vrlo bitnu ulogu kako ne bi došlo do želučano - crevnog disbalansa. Probavne smetnje koje se mogu javiti zbog neadekvatne ishrane mogu ostaviti trajne posledice na zdravlje Vašega ljubimca. U ovom periodu dolazi i do opadanja antitela koje je štene steklo preko kolostruma, prvog majčinog mleka. Kako nema još razvijen vlastiti imunološki sistem, u ovom periodu trebalo bi štene vakcinisati, tj. zaštiti od virusnih zaraznih bolesti.

- Druga faza obuhvata period od 5. do 8. meseca starosti. U ovoj fazi štene će dostići 90% težine odraslog psa. Vrlo je važno sprečiti nakupljanja prevelike telesne težine, koja može dovesti do dodatnog opterećenja koštanog sistema.

- Treća faza je period od 8 - 18, pa čak i do 24. meseca starosti. U ovoj fazi dolazi do izgrađivanja mišićne mase, pa je procenat proteina u hrani vrlo bitan.

Štene se u dobi od dva meseca hrani 4 puta dnevno, uz hranu mu mora svakako biti  dostupna i posuda sa svežom vodom. Svakako izbegavajte hranjenje psa prženom, začinjenom hranom i hranom koja sadrži konzervanse. Najbolji izbor je hrana za pse i to u dehidriranom obliku, koja pruža optimalan odnos hranjivih materija (proteina, masti i ugljenih hidrata), a ima i ulogu u očuvanju zdravlja zubala Vašega ljubimca, jer održava zube zdravima i mehaničkim putem sprečava nakupljanje plaka i smanjuje mogućnost nastanka zubnog kamenca. Granule u dehidriranoj hrani prilagođene su veličini psa i podstiču psa na žvakanje. Uvek hranite svog psa u isto vreme i nemojte mu ostavljati hranu na raspolaganju tokom celog dana.

Svakako bih Vam preporučila jednu od super premium hrana:

- Brit care large breed sa jagnjetinom obogaćena aminokiselinama i omega 3, omega 6 masnim kiselinama.

- Royal Canin Giant Babydog, hrana koja zadovaljava energetske potrebe šteneta u dobi od odvikavanja od sisanja, pa do 5 meseci starosti. Uravnotežen je odnos kalcijuma i fosfora, te sadrži glukozamin i hondroitin što omogućuje pravilan razvoj koštanog sistema. Nakon 5 meseci prelazi se na Royal Canin Giant puppy, sve do 8. meseca starosti. Nakon toga prelazite na Giant junior do 18/24 mjeseci starosti.

- Hill's Puppy Large breed s piletinom, hrana za štence velikih rasa od mesec dana starosti, pa sve do 24 meseca starosti. Ova hrana pruža optimalan odnos svih hranjivih materija, a obogaćena je i DHA formulom.

- Pro Plan Puppy Large breed, također hrana za velike rase s piletinom ili lososom, koji je obogaćen omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, te se preporučuje osetljivim rasama (digestivni trakt i koža).

Količina hrane određeju se prema tabelama koje su navedene na svakom pakovanju, s'obzirom na starost u mesecima i veličinu rase.

Za sve dodatne informacije o izboru hrane i načinu hranjenja možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: