Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, u velikoj sam nedoumici kojeg psa kupiti i zato vam se moram obratiti za pomoć. Napravio sam uslove za držanje kera, boks 3 puta 2, beton kao podlogu, ograđen žicom nekih 1.20  ako se ne varam visokom, odgovarajuću kućicu. Živim na vrhu Voždovca, kumodražu, gde je zima veoma jaka. Imao sam dugo godina američkog staforda, ali je zbog kratke dlake i veoma jake zime nažalost preminuo. Dvoumim se između par vrsta: vučijak, zlatni retriver, labrador, rotvajler. Po vama koji je najbolji odabir?
Srdačan pozdrav,
Nemanja

O: Kako nameravate da vaš budući pas živi u dvorištu, osigurajte zaklonjeno mesto sa dobro izolovanom kućicom i toplim podnim prekrivačem. Odabir vršite među psima velikih rasa, tako da i kućica treba da je velika, ali ne i prevelika, kako bi pas sopstvenom toplotom mogao da zagreje vazduh u kućici. Takođe, poželjno je da mesto predviđeno za kućicu bude zaklonjeno od vetra. Ukoliko ste već sve postavili, a kućica nije dovoljno zaklonjena, vrlo je važno da je zaštitite nekom pregradom od direktnog udara vetra.

Pseće krzno je stvoreno za čuvanje toplote. Pravilno hranjen i negovan pas može odoleti veoma niskim temperaturama (ali ne i niskim temperaturama na direktnom vetru). Krzno mora biti čisto, suvo i raščešljano. Ukoliko je pas mokar, morate ga prosušiti pamučnim peškirom, a kupanje izbegavati tokom zime.

Ishrana mora biti sa pojačanim kalorijama (Energy hrana ili uobičajena hrana u većoj količini) kada su temperature ispod nule, a vodu morate menjati par puta tokom dana, kako pas ne bi dehidrirao ukoliko mu se voda u posudi smrzne.

Još jedna od bitnih stvari u očuvanju psa u zimskim danima su promrzline, koje nastaju smrzavanjem tkiva ušiju, repa i kože između prstiju. Na ovim mestima se usled vazokonstrikcije slabo sprovodi krv koja nosi toplotu kao i hranljive materije, pa tkivo vremenom odumire. Smrznuta područja izgledaju tamno ili crno.

Dobar izbor bi bio Nemački ovčar, Rotvailer, Sibirski haski, Akita inu, Šetlandski ovčar, Škotski ovčar, Samojed, Aljaski malamut, Njufaundlandski pas, Bernandinac i Šarplaninac.

OZNAKE: