Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam labradora starog pet i po meseci, hranim ga Friskies granulama za štence, međutim poslednju hranu koju sam kupila nije bila od istog proizvođača, u početku je odbijao ali sam mu je počela prelivati sosovima za pse tako je nešto kao i jeo. Pomislila sam da je do hrane, pa sam ponovo kupila Friskies ali ni nju sada neće, jede slabo ili skoro ništa. Stolicu ima normalnu i mokraća je sasvim ok. Da li mi možete makar otprilike reći o čemu se radi? Vanja

O: Kako pas nema apetita i smršao je, moguće je da se radi o nekom zdravstvenom problemu.

Stene starosti 5 meseci može imati problema sa crevnim parazitima, ukoliko niste vršili redovnu dehelmintizaciju.

O crevnim parazitima pasa smo pisali ovdeovde.

Ukoliko niste sprovodili redovnu dehelmintizaciju, dajte psu neki od navedenih preparata: Drontal, Dehinel, Prazinon.

S obzirom da pad apetita i mršavljenje može biti simptom velikog broja oboljenja, neophodno je da odvedete psa kod veterinara radi kliničkog pregleda.

Ponekada se izbirljivost pasa prema granulama javi ukoliko psu dodajete kuvanu hranu ili pas "prosi" tokom obeda. Ukoliko je to slučaj, morate isključiti davanje bilo koje druge hrane sem granulirane. Izbirljivost se može javiti i u periodu zamene mlečnih zuba stalnim zubima (odbijanje čvrste hrane).

Ipak, mršavljenje kao simptom ne treba ignorisati, naročito zato što se radi o organizmu koji je u periodu rasta, pa bih vas svakako savetovala da posetite veterinara.

OZNAKE: