Povratak

Bolesti prostate

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam staforda starog 4 godine. Pre par meseci je imao pojačan iscedak iz prepucijuma, mazali smo Bovacrinom, ali je on samo trenutno delovao, da bi se to završilo sa čistom krvi. Vodili smo ga kod veterinara, gde je urađen ultrazvuk i još neke pretrage, te je dijagnoza Susp Adenoma Prostatea, veterinar nam je rekao da on ima cistu na prostati. Koristio je Doksiciln, te Speman tablete. Stanje se potpuno popravilo, urađen kontrolni ultrazvuk 3.11.2009. Od juče se ponovo javlja neznatan iscedak, koji je žućkast, bez sukrvice, mokrenje mi deluje uredno, pa me zanima da li to može biti povezano i kakva je prognoza navedene dijagnoze, ako mi možete reći. Unapred hvala, Danijela

O: Bolesti prostate su veoma čest nalaz u pasa a u najčešće bolesti prostate ubrajamo: hiperplazija prostate, abscesi prostate, bakterijski prostatitis, ciste i adenokarcinom prostate.

Svi ovi poremećaji izazivaju uvećanje i zapaljenje prostate, zatim prisutni su opšti simptomi kao što su: povišena telesna temperatura, bol u kaudalnom delu. Uvećana prostata može dati posledice na drugim sistemima organa, pa se često javlja urinarna inkontinencija, obstrukcija uretre.

Dijagnostika bolesti prostate podrazumeva: abdominalnu, rektalna palpaciju, radiografiju, ultrazvučni pregled.
 
Palpacijom može se proceniti oblik, veličina, simetrija, prisustvo ili odsustvo bola. RTG snimcima dobijamo detaljnije informacije o položaju, veličini prostate, izgledu kostiju karlice, prisustvu ili odsustvu metastaza. Ultrazvučnim pregledom se dobijaju informacije o izgledu parenhima i prisustvu ili odsustvu lezija.
 
Od neoplastičnih tvorevina prostate najzastupljeniji je adenokarcinom. Po kliničkoj slici ovo oboljenje liči na sva ostala oboljenja prostate (bol, temperatura, odsustvo apetita, poremećaj mokrenja ...). Ovaj tumor u 80% slučajeva daje metastaze i to uglavnom  na lumbalnim pršljenovima, regionalnom limfnom čvoru, kostima karlice, a na plućima su metastaze prisutne samo u završnoj fazi bolesti. Tačna dijagnoza se postavlja biopsijom.

Vaš pas je suspektan na neoplastičnu promenu što ne znači da je oboleo od tumora prostate. Sumnja postoji iz razloga  što je klinička slika zajednička za sva oboljenja prostate. Terapija koju je primenio veterinar je dala pozitivne rezultate.
 
Takođe je moguće da se radi o hiperplaziji prostate koja je benigne prirode.

Predlažem Vam da budete u kontaktu sa Vašim veterinarom, sledite njegova uputstva, redovno kontrolišete psa i, ako je potrebno, ponovite dijagnostiku ili uradite biopsiju.

Iscedak koji se javlja ne mora biti prognostički nepovoljan pokazatelj.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs