Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mađarsku vižlu staru 7 meseci. Po mikrobiološkom nalazu ustanovljeno je da ima Staphylococcus aureus - umeren broj. Kako mogu da ga lečim? Češe se po leđima i zglobovima. Miloš

O: Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) je gram pozitivna kuglasta bakterija koja je inače normalan stanovnik kože i sluzokože pasa, a patološko delovanje može ispoljiti usled pada imuniteta.

Infekcije ovom bakterijom mogu biti lokalizovane, a  ukoliko  se  iz  žarišta  prenesu

limfotokom i krvotokom infekcija može biti generalizovana. Pri širenju infekcije može nastati osteomijelitis, artritis i endokarditis.

Stafilokokne infekcije pasa najčešće dovode do piodermija (gnojne upale kože), koje veoma često recidiviraju.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem brisa za mikrobiološku pretragu.

Kao rezultat pozitivne bakteriološke obrade iz traženih uzoraka, dobijamo nalaz sa identifikacijom bakterije i antibiogram (rezultat ispitivanja osetljivosti bakterije na antibiotik).

Antibiogram pokazuje tri kategorije osetljivosti:
- osetljiv, znači da infekcija bakterijom može biti lečena preporučenim dozama tim antibiotikom ;
- umereno osetljiv, znači da izolat može biti inhibisan koncentracijom određenog antibiotika ako se mogu koristiti više doze ili ako se koncentracija antibiotika delotvorna za tu bakteriju postiže samo u onim sistemima preko kojih se lek izlučuje (npr. urinarni, probavni ili hepatobilijarni sistem);
- rezistentan, znači da izolat nije osetljiv na one koncentracije antibiotika koje se mogu postići u organizmu i ne sme se koristiti za lečenje infekcije uzrokovane tom bakterijom.

O infekciji stafilokokama smo pisali ovde.

Na osnovu antibiograma lek izbora je onaj pored koga se u nalazu nalazi slovo S.

OZNAKE: