Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam koker španijela koji ima 3 godine. Poslednje tri nedelje počeo je da pije veliku količinu vode i odmah nakon toga da mokri u stanu što do sada nikada nije radio. Radjena mu je analiza krvi i ustanovljen je veliki nedostatak natrijuma. Svi ostali nalazi su mu u granicama normale. Nema povišen šećer. Dobio je  kao terapiju  slanu dijetu sa psećom hranom koja nije dala rezultate. I dalje nenormalno pije vodu i odmah nakon toga mokri. Ako je kojim slučajem u pitanju bolest za regulisanje prometa hrane i tečnosti u organizmu možete li me posavetovati koju drugu terapiju bi mogao da primenjujem.
Unapred zahvalan, Tomislav

O: Voda je neophodna za život našim ljubimcima. Normalna dnevna potreba za vodom iznosi 30 - 80 ml po kilogramu telesne težine. To znači da pas telesne težine oko 15 kg treba dnevno da popije od 450 - 1200 ml vode, na šta u velikoj meri utiče način ishrane psa.

Dehidrirana hrana (granule) je u postupku proizvodnje oslobođena vode, pa su samim tim potrebe organizma za vodom povećane i zato je neophodno da voda bude stalno dostupna. Postoji proračun potrebne količine vode gde se tvrdi da je potreba za dnevnom količinom vode 3 - 4 puta veća u odnosu na određenu količinu suve hrane, pri uobičajenim aktivnostima i optimalnim temperaturnim uslovima.

Visoka temperatura i suv vazduh u prostoriji gde boravi Vaš pas može da bude uzrok povećane potrebe za vodom. Davanje poslastica za pse (kao nagrada, kada postupe u skladu sa našim željama), može povećati potrebe za vodom. Povećano unošenje vode u organizam (polidipsija), ima za posledicu poliuriju - učestalo mokrenje.

Naravno da vlasnik koji dobro poznaje svog ljubimca prvi može da primeti promenu i iz tih razloga je neophodno da pokuša da izmeri koja je to stvarna količina vode koju njegov ljubimac popije u toku 24 časa i to tri dana za redom. Isto tako, bilo bi dobro uzeti uzorak urina i uraditi biohemijsku analizu.

Polidipsija i poliurija mogu da ukažu na mnoge bolesti: šećerna bolest (diabetes mellitus), bolesti bubrega i jetre, gnojna upala maternice (pyometra) kod nesterilisanih ženki, neki hormonalni poremećaji - hipertireoidizam, hiper – ili hipo - adrenokorticizam, sepsa uzrokovana bakterijom E.coli, diabetes insipidus (poremećaj resorpcije vode u bubrezima).

Način ishrane životinje i koja će hrana iz programa veterinarske djete biti zastupljena u ishrani, zavisi od toga koje je oboljenje dijagnostikovano. Tako da postoji posaban režim ishrane kod dijabetesa, bubrežnih oboljenja... Ukoliko se analizama isključe bolesna stanja, može se posumnjati na psihogenu polidipsiju, koja može biti vezana za neku promenu u životu Vašeg ljubimca (nov član porodice - beba, nov kućni ljubimac, promena mesta boravka, odlazak nekog od ukućana...).

U svakom slučaju neophodno je istaći da, bez obzira šta je razlog nastalog poremećaja, vodu mu nikako ne smete uskraćivati na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa Vašim veterinarom.

Budite u stalnom kontaktu sa Vašim veterinarom, koji će vršiti povremene kontrole zdravstvenog stanja Vašeg psa, jer kao što znate, pojačana žeđ može da bude jedan od prvih i ranih znakova mnogih oboljenja, tako da samo pravovremenom dijagnostikom možete uticati na zdravstveno stanje Vašeg ljubimca i pružiti mu pravu negu.

OZNAKE: