Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Unapred Vam se zahvaljujem kao zabrinuti suprug i roditelj. Našoj kuji su izolovane 3 bakterije: Staphylococus aureus, Streptococcus sp., Bacillus sp. Pošto smo bili često u kontaktu sa njom, jer se skoro oštenila (što je i bio razlog analize), interesuje me da li smo supruga i ja mogli da se zarazimo navedenim bakterijama, kao i da li smo mogli bakterije preko odeće da prenesemo detetu, koje nije bilo u kontaktu sa psom. Hvala, Slobodan

O: Staphylococcus aureus je gram pozitivna bakterija koja na podlozi raste u obliku grozdova.

Fakultativni je anaerob, što znači da neko vreme može opstati i bez kiseonika. Bakterija je patogena i izaziva zapaljenja kože (karbunkul, furunkul, infekcija rane), kao i unutrašnjih organa. Pored velikog broja enzima koje luče, veoma je bitan enzim laktamaza koja razlaže beta laktamski prsten (otvara njegovu strukturu) i na taj način inaktiviše neke peniciline.

U beta laktamske antibiotike spadaju penicilini, cefalosporini, monobaktami, karbapenem. Postoje penicilinaza rezistentni penicilini koji imaju zaštićen beta - laktamski prsten od dejstva beta laktamaza.

Kada je infekciju uzrokovalo više vrsta bakterija, onda bi trebalo primeniti kombinaciju antibiotika koji će dovesti do sanacije infekcije. Kod uznapredovalih slučajeva infekcije antibiotici se mogu aplikovati lokalno, na obolelo područje kože, u vidu rastvora Ili masti, kao i sistemski (oralno ili parenteralno). Za terapiju upale oka i uha koriste se masti i kapi koje u svom sastavu imaju antibiotike prema kojima su osetljivi izolovani mikroorganizmi. Dužina antibiotske terapije mora biti minimum 5 - 7 dana, a u hroničnim stanjima i duže. O dužini terapije odlučuje veterinar, na osnovu kliničke slike i  trenutnog zdravstvenog stanja.

Stafilokokne infekcije pasa mogu biti generalizovanoj formi,a mogu se javiti i kao sekundarne infekcije. Inkubacija je 2 - 3 nedelje. Oboljenje se može javiti kao kožna forma u vidu površinskih (vlažni letnji ekcem i intertrigo),  plitkih ili dubokih piodermija. Drugi oblik stafilokokne infekcije je oboljenje polnih organa. U kuja se razvija vaginitis koji karakteriše pojava  gnojnog ili kataralnog iscetka, zatim endometritis. Kod mužjaka je stafilokokna infekcija polnih organa uglavnom prostatitis. 

Moguća je takođe stafilokokna infekcija štenadi koja su inficirana još u uterusu majke ili se mogu inficirati tokom sisanja preko mleka majke. Simptomi su vezani u početku za digestivni trakt (dijareja ali slabijeg intenziteta nego u virusnih infekcija ), a kasnije se ispoljava kao kožna forma.  Kod izolacije i determinacije ove bakterije, neophodno je uraditi antibiogram, kao potvrdu osetljivosti bakterije na određeni antibiotik.

Streptococcus sp. uzročnik je kožnih, urogenitalnih, respiratornih infekcija, otitis externa itd.

Infekcije uzročnicima koje ste naveli se sa pasa na čoveka prenose veoma retko.

U literaturi su opisani pojedinačni slučajevi koji se ne smatraju statistički značajnim. Iz tog razloga nemate razloga za brigu.

Primena pojačanih profilaktičkih mera u smislu pooštrene higijene uz dezinfekciju prostora i kao redovnog  pranja ruku nakon kontakta sa psom je neophodna i to svodi mogućnost prenošenja infekcije na čoveka na najmanju moguću meru.

OZNAKE: