Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene vestija staro 6 meseci. Pre dva, tri dana pojavila se dijareja koja je varirala od potpuno mekane i sluzave do relativno kašaste stolice. Veterinar je rekao da je verovatno u pitanju neki virus koji vlada među psima a i prepisao mu je terapiju, no juče u toku pre podneva on je počeo da povraća žuč i završetak stolice mu je krvav. Veterinar kod koga ga vodimo kaže da je najverovatnije u pitanju upala i tankog creva, izazvana virozom, ali nije siguran. Kakvo je vaše mišljenje i savet? Andjela

O: Dijareja može biti uzrokovana različitim faktorima.

To su: neadekvatna ishrana (nekvalitetna hrana, prejedanje, suviše topla ili suviše hladna hrana, davanje kostiju, hipovitaminoze, davanje kravljeg mleka, slatkiša koji se koriste u ljudskoj ishrani itd), prisustvo crevnih parazita, dejstvo infektivnog agensa, toksina, netolerancija ili alergija na materije koje se nalaze u hrani, metaboličke bolesti, stres itd...

U dijagnostici se koriste detaljni anamnestički podaci, klinički pregled i eventualno specijalne metode pregleda (rentgen, ultrazvuk, laboratorijske analize krvi, parazitološka i bakteriološka pretraga fecesa itd).

Terapija je simptomatska i potporna i uključuje: nadoknadu tečnosti i elektrolita, ukoliko su dijareje obilne i česte, a organizam dehidriran; primenu antibiotika ukoliko su indikovani i prema nalazu antibiograma; primenu preparata koji vezuju toksične materije (kaolin, aktivni ugalj); promenu ishrane (ukoliko veterinar sumnja na netoleranciju ili alergiju, primenjuju se hrane koje su hipoalergene, a ukoliko je dijareja izazvana bilo kojim drugim faktorom, osim alergije, indikovano je koristiti hranu koja je namenjena gastrointestinalnim oboljenjima pasa); primenu antiparazitskog sredstva širokog spektra, ili prema rezultatima parazitološke pretrage; primenu vitaminsko - mineralnih preparata, kao i preparata koji stimulišu rast intestinalne mikroflore (Cani digest i Floryboost dog ).

Najadekvatniji savet Vam može dati veterinar koji je pregledao vašeg psa, zato što je on na osnovu kliničkog pregleda suzio spektar mogućih dijagnoza i primenio određenu terapiju.

Neophodno je da redovno vodite psa na terapiju.

Posavetujte se sa Vašim veterinarom oko korišćenja medicinske hrane koja je indikovana u slučajevima gastrointestinalnih oboljenja pasa: Intestinal - Royal Canin ili Hill's i/d.

O dijareji smo pisali ovde, ovde i ovde.


OZNAKE: