Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me koliko često i čime treba rezati nokte i čistiti uši psu, konkretno rotvajleru?
Hvala, Dejan

O: Psima se mogu skraćivati kandže nevezano za uzrast. Merilo, da li treba skraćivati kandže ili ne, je koliko su kandže prerasle. Kod štenadi su one kratke ali oštre, tako da možete skratiti samo vrh kandže. Najbolje bi bilo da prvo veterinar skrati kandže, a Vi da naučite, kako bi dalje mogli sami da skraćujete.

Kandže se skraćuju specijalnim klještima, a vremenski period na koji se skraćuju kandže zavisi od trošenja kandži.

Ušni kanal je potrebno povremeno očistiti i osloboditi nagomilanog sekreta. Uši se čiste tečnostima namenjenim za to, koje ne iritiraju dodatno sluzokožu ušnog kanala. Temperatura rastvora mora biti približna telesnoj temperaturi.
 
Nakon što se ispuni spoljašnji slušni kanal sa rastvorom, potrebno bi bilo lagano izmasirati (odozdo prema gore) bazu uha i ostaviti neko vreme da rastvor deluje. Nakon nekoliko minuta delovanja, ljubimac će trešnjom glave izbaciti napolje čestice prljavštine iz udaljenih delova ušnog kanala, te je potrebno samo vaticom prebrisati spoljašnje delove uha. Ovaj postupak je potrebno ponavljati jednom nedeljno.

Iz naše ponude za tu namenu možete da koristite sledeće preparate: Otifree (Vetoquinol), Ohren (Canina), Epi - Otic (Virbac), Ohren - pflege (Trixie), Ear Care (Versele Laga).

OZNAKE: