Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene kratkodlakog jazavičara, staro mesec dana, teško 1 kg. Čim smo ga dobili (danas) primetili smo da ima buve. Pored sve ostale opreme koju smo kupili juče kod Vas u centru, kupili smo i preparat Arpalit Neo (sprej - pena), međutim nismo ga primenili jer kažu da sme da se koristi tek posle dva meseca starosti. Kako da iskorenimo buve koje ga muče, a ne bismo želeli da se prošire po stanu. Takođe nas interesuje čišćenje od glista i parazita (kupili smo preparat Drontal u tabletama). Savetovano je da koristimo 1/4 tablete, ali tada još nismo znali koliko je tačno staro štene. Sada smo čuli i druga mišljenja pa ni ovaj preparat nismo upotrebili.

Molimo za savet šta tačno da koristimo - odmah po oba pitanja, a da bude i efikasno za parazite a bezbedno za štene. Ukoliko pak smemo s obzirom na starost i da upotrebimo ove preparate, u kojim je to količinama?
Hvala na saradnji, Jovan

O: Drontal plus se prema preporuci proizvođača (Bayer) može upotrebljavati kod štenadi starije od 14. dana i teže od 0,5 kg - 1/4 tablete kao što vam je i savetovano.

Dehelmintizacija se sprovodi svake druge nedelje do 12. nedelje starosti.

O infestaciji crevnim parazitima možete više pročitati ovde i ovde.

O dehelmintizaciji možete više pročitati ovde.

Frontline sprej je bezbedan preparat za psa starosne kategorije i telesne mase koju ste naveli, ukoliko ga aplikujete u pravilnoj dozi.

Frontline spray se posle lokalne aplikacije deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake iz kojih se postepeno oslobađa i ima produženo delovanje: protiv krpelja do mesec dana, a protiv buva do 2 meseca.
 
Sprej se nanosi na površinu dlake. Preporučena količina leka dobija se sa 2 - 4 pritiska na brizgaljku spreja na kilogram telesne mase, dakle sa 2 - 4 potiska možete dobro naprskati psa, preparat utrljati u kožu i na taj način psa osloboditi od buva i zaštititi ga u narednom periodu i od buva i od krpelja.

U propisanim dozama, sprej je apsolutno bezbedan za primenu i može se koristiti i kod štenadi mlađe od dva meseca (može se koristiti već u uzrastu od dva dana starosti), tako da što se tiče njegove upotrebe nemate razloga za zabrinutost.

Arpalit penu ne preporučujemo za štence mlađe od 2. meseca starosti.

OZNAKE: