Povratak

Dijagnostika graviditeta (skotnost kuje)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kuju staforda staru 4 godine, sada sam je prvi put uparila. Uparena je dva puta, 20 - og, i 22. avgusta. Sada je ostalo još 10 dana do štenjenja, ali se na njoj ne vidi stomak, nije se smirila, živahnija je nego ranije i ne pokazuje apsolutno nikakve znake trudnoće. Da li postoji mogućnost da nije ostala skotna?
Unapred hvala,
Ivana

O: Iako se ženka u teranju spari se sa mužjakom, postoji mogućnost da ne ostane skotna. O uspešnosti parenja smo pisali ovde.

U dijagnostičke metode kojima možemo utvrditi graviditet ubrajamo: adspekciju, palpaciju, auskultaciju, vaginalni i rektalni pregled.

Laboratorijske metode koje se koriste u dijagnostici graviditeta su hemijske, fizičke, biološke, hormonalne, imunološke i histološke. Broj leukocita u perifernoj cirkulaciji se povećava pred kraj graviditeta što je važno za imunološki status.

U najpouzdanije metode dijagnostike ubrajamo ultrazvučnu dijagnostiku i rentgenografiju. Ultrazvučna dijagnostika je pouzdana od 3. - 4. nedelje graviditeta ali broj plodova se sa sigurnošću ne može utvrditi. Rentgenskom dijagnostikom se sa sigurnošću može utvrditi broj plodova.

Kako graviditet napreduje znaci koji na to ukazuju su očigledniji. Telesna masa se postepeno uvećava, kuja je mirnija, brže se umara, kreće se tromo i nerado, abdomen postaje zaobljen. Tokom graviditeta se ubrzava metabolizam pa se i telesna temperatura blago povećava. Promene na mlečnoj žlezdi počinju u poslednjoj trećini graviditeta kada je povećana, a bradavice su vidno izražene. Nalivanje mlečne žlezde počinje neposredno pred partus - porođaj.

Savetovala Bih Vam da kuju odvedete kod veterinara kako bi utvrdili da li je gravidna ili ne.