Povratak

Prelazak na suvu - granuliranu hranu (nedostatak apetita)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nemačkog ovčara starog 14 meseci, uzeo sam ga pre 2 dana. Posle jednog obroka, pilećeg mesa sa kojim ga je prethodni vlasnik hranio, je prestao da jede. Sad neće da jede granule, 3 ukusa, neće piletinu, koju je jeo do sad, neće pomešano, neće ništa, već samo kad mu stavim hranu on legne i umiri se i ako mu priđem odmah se valja i hoće da se igra i slično? Inače hoću da psa prebacim na suvu hranu. Hvala, Dragan

O: Pas je dugi vremenski period hranjen kuvanom (spremljenom) hranom, pa privikavanje na granuliranu hranu mora biti postepeno.

To neće biti nimalo lak posao za Vas i potrebno Vam je mnogo strpljenja i truda da u njemu uspete. Osnovno je da uvođenje granulirane hrane bude postepeno i da se ona u početku kombinuje sa kuvanom ili konzerviranom hranom (vlažnom hranom), a uz to je veoma važno naglasiti da se suva hrana u tom slučaju uvek prethodno potopi u običnu vodu, kako bi malo omekšala.

U tom periodu je potrebno smanjivati udeo mekane hrane i količinu vode kako bi dehidrirana hrana (granule) bila sve suvlja. Kroz neki period od otprilike dve nedelje u potpunosti biste mogli da mu ponudite suvu hranu. Uz dehidriranu hranu sveža pitka voda mora biti uvek dostupna u dovoljnoj količini.
 
Činjenica je da svi psi uopšteno više vole mekanu hranu, koja im ima atraktivniji miris, pa je za prelazak na dehidriranu hranu potrebno i duže vremena, ali ne treba gubiti strpljenje i odustati jer Vi kao vlasnik određujete na koji način ćete hraniti vašeg psa.

Kako se Vaš pas ubraja u grupu pasa velikih rasa (maxi rase), a da ovi psi završavaju svoj telesni razvoj sa odprilike 15 meseci starosti, najbolji izbor je neka od superpremium hrana za juniore velikih rasa pasa (Brit care, Hill's, Royal Canin, Purina Pro Plan, Trainer, Cibau, Belcando), koje su u potpunosti izbalansirane prema potrebama određene starosne grupe i rase pasa, a uz njih nije potrebno dodavati vitamine ili minerale.