Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mešanca starog 11 meseci, jako je živahan, hiperaktivan... Imam problem, počeo je da juri ženke, naskače na sve pa i na malu od 4 meseca. Ne bih da imam problem u budućnosti sa njim da mi beži zbog ženki, inače agresivan je na ostale nepoznate pse, jako laje, čak mu se i nakostreši dlaka na leđima. Interesuje me vaše mišljenje vezano za kastraciju, koje su prednosti, a koje mane i koje doba je najbolje za to, mislim godine. Ako možete uputite me što bolje možete, koliko traje sam operativni tok, da li to rade svi veterinari i otprilike koja je cena. Hvala vam unapred najlepše. Najbolji ste. Već sam jednom slala pitanje i odgovor je bio više nego zadovoljavajući. Zaista ste temeljni. Sjajni ste.

Veliki pozdrav i još jednom hvala, Bojana

O: Kastracija mužjaka predstavlja hiruški postupak kojim se odstranjuju oba testisa (pod anestezijom), pa skrotum ostaje prazan, ne proizvode se hormoni, oplodnja nije moguća. Sama operacija ne traje dugo i pas se vraća kući istog dana. Optimalno vreme za kastraciju je posle 6-og meseca starosti. Kastracija pasa je medicinski indikovana kod izostanka spuštanja testisa u skrotum, kod tumora testisa, kao i kod povećanja prostate.

Uopšteno se može reći da kastrirani mužjaci manje lutaju i ne beže za kujama koje su u teranju, bolje slušaju, a  mokraćnu bešiku prazne kada je puna, a ne da bi drugim psima ostavili mirisne poruke (obeležavanje teritorije). Kastracija ima i nedostatke. Kastrirani psi su skloni povećanju telesne težine, ali samo ukoliko se ne kreću dovoljno i ako im ishrana nije pravilno izbalansirana, za šta su svako vlasnici pasa najviše odgovorni. Kako pas stari, manje se kreće i potrebno mu je manje hrane. Kastrirani psi su manje agresivni, ne samo prema ostalim psima, nego i prema ljudima. Sa zdravstvenog aspekta, kastracija je povoljna jer smanjuje izglede za nastanak tumora testisa (često se javlja kod starijih pasa), tumora prostate, kao i tumora u analnoj regiji.

Rez se radi iznad skrotuma ili iznad ingvinalnog kanala. Nakon prepariranja potkožja istisne se testis i oslobodi funikulus koji se podveže i ukloni. Zarastanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je kod mladih životinja, dobro držanih životinja, kao i kod životinja koje su u dobroj kondiciji. Postoperativne hrane koje pomažu bržem oporavku, a koje možete pronaći i u našoj apoteci u Pet Centru, su sledeće: a / d (konzerva-Hill's) i Recovery (konzerva - Royal Canin).

U svakom slučaju treba voditi računa da je rana čista i suva i treba proveravati bar dva puta dnevno znakove infekcije, otoka, crvenila i iscetka. Par kapljica krvi odnosno sukrvica iz kastracione rane, ne mora da Vas brine, ali ako Vam se rana kod Vašeg psa iz bilo kojeg razloga učini sumnjivom, svakako ga je potrebno odvesti veterinaru na kontrolni pregled. Takođe, malo crvenila ili blag otok su normalna pojava, ali krvarenje, iscedak ili otvoreni rubovi rane (što će se desiti ako šavovi popuste ili ih pas skine pre vremena) svakako zahtevaju hitnu posetu veterinaru.

Prvih pet dana nakon kastracije može se pojaviti edem skrotuma i prepucijuma kao posledica kastracije i poremećaja cirkulacije u okolini rane. Šetnjom će se edem smanjiti. Ako je povišena telesna temperatura, potrebno je pregledati skrotum i područje funikulusa.

Kod infekcije područje skrotuma je otečeno, temperirano i bolno. Pas je apatičan, bez apetita i hoda sapeto pa je potrebno, osim aplikacije antibiotika, ranu obraditi. Pri anaerobnoj infekciji otok skrotuma se naglo širi po čitavom stomaku. Uz naglo pogoršanje opšteg stanja, pas može da ugine za nekoliko dana.

Šavovi se, ako je rana dobro zarasla, skidaju 10. dana posle operacije, pa bi bilo dobro da pas što duže nosi zaštitni ovratnik - kragnu kako biste sprečili kidanje šavova ili lizanje rane, a ako mu smeta prilikom uzimanja hrane ili u šetnji, možete mu privremeno skinuti.  Inače, aktivnosti se moraju ograničiti u prvoj nedelji posle operacije, dozvoljene su lagane šetnje samo na povodcu.

O ceni ove hiruške intervencije, kao i za dodatne informacije, neophodno je da kontaktirate neku od veterinarskih ambulanti, koje će Vas dalje informisati.

OZNAKE: