Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku šar peja rođenu 10. januara 2009. Prvo teranje je imala u maju, drugo u julu i treće je počelo 27. septembra ove godine. Da li je to neki poremećaj hormona i šta trebam da uradim?
Petar

O: Kuja ima prosečno i uobičajeno dva estralna ciklusa godišnje. Razmak između dva ciklusa iznosi od 4 - 8 meseci što znači da kuja u jednoj godini može imati i do tri teranja. Veliki broj kuja ima jedno teranje godišnje, što opet ne predstavlja nikakav poremećaj u fiziološkom smislu.

Različiti faktori utiču na raspored ciklusa kao na primer: večina mešanaca ima jedno teranje godišnje, a razlog je genetske prirode, graviditet gotovo uvek produžava period do pojave drugog ciklusa. Što je kuja starija, povećava se period između dva ciklusa bez štetnog uticaja na procenat začeća, starije kuje nemaju redovan ciklus, a period između dva ciklusa im je znatno duži.

Vaša kuja je mlada, još uvek nema godinu dana, pa je moguće da se radi o pojavi lažnog estrusa.

Kod lažnog estrusa javljaju se otok i hiperemija vulve, kao i oskudan serohemoragičan iscedak iz vulve, tokom kraćeg perioda od onog normalnog (minimum 4 meseca), ali do ovulacije ne dolazi. Obično se normalan estrus pojavi nekoliko nedelja kasnije. Ova je pojava relativno česta u pubertetskom estrusu.

Da li je kuja u lažnom estrusu ili nije možete utvrditi kod veterinara nakon kliničkog pregleda i nakon dodatnih metoda pregleda. Praćenjem nivoa progesterona, kao i na osnovu citološkog brisa moguće je utvrditi da li je došlo do ovulacije ili ne.

OZNAKE: