Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malog mopsića starog 3 meseca i jutros je imao dijareju. Odvela sam ga kod veterinara i dobio je antibiotike, nakon pola sata joj je otekla glava i otežano diše. Da li može da bude reakcija na antibiotike? Jer veterinar tvrdi da je od antibiotika da bi usledio odmah šok. Pomozite mi jer sam jako zabrinuta.
Hvala unapred, Jovana

O: Dijareja je simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta i relativno često se javlja kod pasa, a pogotovo štenadi. Definiše se kao povećanje količine vode u fecesu i volumena fecesa, praćen ubrzavanjem crevnih pokreta.

Najčešći razlog pojave proliva je oboljenje tankih i debelih creva.

Na osnovu trajanja proliva, dijareje se dele na akutne i hronične.

Akutna dijareja može da bude uzrokovana: neodgovarajućom ishranom ili netolerancijom životinje na neku od komponenti hrane, crevnim parazitima, toksinima, crevnim infektivnim bolestima, metaboličkim bolestima kao što su uremija, hipofunkcija nadbubrežne žlezde, kao i akutne dijareje nepoznatog uzroka.

Hronična dijareja može da bude uzrokovana: infestacijom crevnim parazitima, parcijalnom obstrukcijom creva, sistemskim bolestima kao što su bolesti jetre, pankreasa ili hipofunkcija nadbubrežne žlezde, kao i hronične dijareje nepoznatog uzroka.

Postoji mogućnost da se otok glave javio kao reakcija na terapiju ili na neki drugi alergen.

U tom slučaju je neophodna brza intervencija veterinara koji je dao terapiju.

Uopšteno o alergijama možete više pročitati ovde.

OZNAKE: