Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, imam psa, rodezijskog ridžbeka, starog godinu i jedan mesec. Negde početkom juna (kada je pas imao 8 - 9 meseci) počela je malo vise da mu opada dlaka. Znajući da kod te rase opadanje dlake nije baš svojstveno, bio sam sklon mišljenju da se radi o pojavi koja je prouzrokovana promenom godišnjeg doba. Međutim, taj trend se nastavio. Dlaka mu izrazito opada na leđima, u predelu iza prednjih nogu. Inače psa hranim dva puta dnevno, ujutru mu dajem hranu kupljenu kod vas (Pet centar complite ili Pet centar activity), a uveče dobije uglavnom kuvani obrok od povrća sa dodatkom junećeg ili pilećeg mesa. Neretko dobije i mleko u kombinaciji sa kukuruznom palentom. Pas inače spava u kući.  

Za sada nema vidljhivih promena na koži. Moram još i da vam naglasim da sam u periodu pre nego što je dlaka počela da mu opada počeo psu da dajem po jedno živo kokošije jaje uz obrok periodično, recimo dva puta nedeljno. Sa ovim sam prestao posle mesec dana jer sam pomislio da to može biti uzrok preteranom opadanju dlake. Bio bih zadovoljan kada bi ste mi dali savet kako ovu pojavu da zaustavim.
S poštovanjem, Mirko

O: Koža predstavlja prvu obrambenu liniju organizma i podložna je delovanju različitih fizičkih, hemijskih i drugih faktora.

Dlaka psa raste i opada ("linjanje") ciklično. Postoje periodi intenzivnog rasta, koji se smenjuju sa prelaznim periodom, posle čega sledi period mirovanja. Na ciklus rasta dlake utiče više faktora, kao temperatura okoline, povećanje ili smanjivanje dnevnog svetla, hormoni, ishrana, stres i genetska predispozicija.
 
Opadanje dlake najintenzivnije je u proleće kada se zimsko krzno / dlaka zamenjuje letnjom, i ponovo u jesen, kada se kraće letnje krzno / dlaka zamenjuje dužom i gušćom. Psima koji više vremena provode u grejanim i klimatizovanim stanovima često je poremećen ovaj prirodni ritam, pa se mnogi linjaju tokom cele godine. Linjanje je različito kod različitih rasa.

Za razliku od linjanja, postoji gubitak dlake koji se javlja kod nekih kožnih oboljenja. Predisponirajući faktori za nastanak kožnih bolesti su oni koji remete integritet kože kao što su češanje, udarac, visoka vlažnost, prljavština, zapetljana dlaka, hemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature, paraziti, manjak pojedinih nutritivnih materija u hrani (npr. vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovodi do poremećaja zaštitne funkcije kože, ali i pada imuniteta. Za zdravu kožu i dlaku važne su aminokiseline, tirozin, triptofan i cistin. Takođe, kao što smo naveli, potrebni su minerali i vitamini od kojih je najzaslužniji biotin, vitamin A, riboflavin, B12, folna kiselina ... Neadekvatna i vrlo siromašna ishrana koja ne sadrži dovoljne količine belančevina životinjskog porekla i žitarica, može dovesti do lošeg stanja kože i dlake

Adekvatna ishrana je veoma bitan faktor za zdravlje kože i dlake psa. Uvek se u ishrani preporučuje ishrana superpremijum ili premijum hranama, kao što su Brit Care, Hill’s, Royal Canin, Purina Pro Plan, Trainer, Alleva, Belcando, Cibau. Ove hrane su pravilno izbalansirane tako da kroz hranu pas unosi sve relevantne sastojke bitne za njihov pravilan rast i razvoj, a samim tim to utiče i na zdrav status kože i dlake.

Ishrana bi trebalo da bude bazirana na hranama superpremijum kvaliteta koje su na bazi jagnjetine ili lososa, ili koristiti hrane za osetljivu kožu (Sensitive skin).

Pet centar hrana spada u kvalitetne hrane i u skladu sa tom kategorizacijom, kod ishrane hranom ove kategorije u ishranu je preporučljivo ubacivati dodatke ishrani, tzv. suplemente.

U slučaju problema sa dlakom preporučujem Vam neke od suplemenata / preparata iz naše ponude: Pet-phos preparat za lepšu dlaku pasa, koji sadrži sve elemente neophodne za fiziološku ravnotežu kože i lep izgled dlake, tokom peroda promene dlake (linjanja), kao i kod izraženijeg opadanja dlake. Biotin forte (Canina) - preporučuje se psima sa problemima kože i dlake. Viacutan plus koji omogućava ciljanu dopunu ishrane esencijalnim masnim kiselinama jer njihov nedostatak se karakteriše u prvom redu opštim lošim stanjem kože, dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, formiranjem peruti i svrabom. Preparat Cani Derm iz linije Anivital poboljšava stanje kože i dlake Vašeg psa. Za iste ove indikacije može se koristiti Derm - caps linije Canina. BH 5000 linije Bewi Dog su odličan izvor biotina.

Takođe dostupna je i medicinska hrana namenjena problematičnoj koži, koja sadrži povećan udeo biotina, omega 3 i 6 masne kiseline (odnos 5 - 10:1), vitamin A i uravnoteženu mešavinu ugljikohidrata. To su Hill's (d/d, z/d), Royal Canin (Hipoalergenic, Sensitivity control, Skin support).

Iščetkavajte Vašeg ljubimca svakodnevno, da biste iščešljali odumrlu dlaku i potstakli cirkulaciju, kao i da bi obratili pažnju na eventualne promene na koži.

Pretpostavljamo da će se problem brzo rešiti ukoliko pokušajte da unapredite/promenite ishranu uvođenjem superpremijum hrane i / ili obogaćivanjem ishrane vitaminsko - mineralnim dodacima.

Ipak, nijedan savet nije bolji od veterinarskog pregleda. Jedino na osnovu kliničkog pregleda od strane veterinara, uz primenu specijalnih metoda pregleda, je moguće postaviti ispravnu dijagnozu i primeniti adekvatnu terapiju.

OZNAKE: