Povratak

Crevni paraziti (tretiranje šteneta)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupili smo štenca 2 meseca. Čuvali smo ga u hodniku 6 dana. Skoro svakog jutra zateknemo izmet našeg psa. Nismo primetili parazite u izmetu. Nije bio raspoložen i odveli smo ga kod veterinara i ustanovili da ima parazite. Pre toga smo imali bliski kontakt sa njim, nosali ga u rukama, čistili izmet. Ima li šanse da se i mi zarazimo parazitima? Molim Vas za odgovor, Nikola

O: Crevni paraziti su česta pojava kod pasa svih starosnih kategorija. Klinička slika se kreće od blage forme (skoro neprimetni klinički simptomi), do ozbiljne kliničke slike kada mu je i život doveden u pitanje.

Zato je neophodno naglasiti da, kada su u pitanju mlade životinje u prvoj godini života, neophodno je dehelmintizaciju sprovoditi češće i to na sledeći način:

Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3. - 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života. Nakon toga tretman je potrebno ponavljati 3 - 4 puta godišnje, s tim da uvek kada tretirate psa, a ustanovite prisustvo parazita, tretman je neophodno uraditi dvokratno u razmaku od 14 dana.

Takođe je neophodno tretirati psa sredstvima protiv ektoparazita jer je buva prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare, pa je mogući izvor zaraze za štenad.

Detaljnije o crevnim parazitima i opasnosti zaraze za ljude pisala je koleginica ovde.

O ehinokokozi možete pročitati ovde.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs