Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku zlatnog retrivera staru 1,7 god. ali od kako sam je dobio hranim je kao bebu, bukvalno moram da je molim da jede. Probao sam sve granule, salame, tvrdo, mekano, mleveno, mešano i ne ide. Sve jede na silu. Zanima me da li postoje neki vitamini za apetit psa? Ženku sam dobio besplatno jer niko nije hteo da je kupi jer je bila mnogo mala za svoj uzrast kao štene i mnogo je plašljiva i rezervisana što se tiče druženja. Unapred hvala na Vašem odgovoru.
Miloš

O:
Zdrav pas ima dobar apetit.

Odabrana vrsta hrane se psu ponudi i ukoliko je ne pojede u roku od 15 min, skloni se. Voda treba stalno da je dostupna.

Ponekad su psi izbirljivi, pa odbijaju određenu vrsu hrane, iščekujući samo ono što vole, a ponekada se toliko razmaze, da je njihova ishrana poseban ritual.

Nema potrebe da ugađate psu po pitanju ishrane. Ponudite mu najoptimalniuju formulu (hrana superpremijum kvaliteta), ukoliko je ne pojede, sklonite. Pas je u mogućnosti jako dugo da ucenjuje vlasnika nejelom, ali Vaša upornost će se svakako isplatiti, jer glad je jedan od najajčih nagona (nagon za preživljavanjem), pa ga pas ne može više od dan dva zanemarivati.

Bitno je da pored ponuđene hrane, psu ne dodajete ništa drugo (poslastice), čak iako ne jede. Bitno je da pas pije vode, a gladovanje od dan-dva, zdravom psu ne može škoditi.

U slučajevima da je pas bolestan, da ima slab apetit, mršav je, neveseo, loše dlake i opšteg izgleda, neophodna je poseta veterinaru. Kada sanirate primarni patološki proces, apetit će se regulisati.

Postoje preparati koji mogu uticati na povećanje apetita.

U ponudi Pet centra možete naći preparate Forti bust pet-gel za jačanje i tablete Hefe (Canina). Forti bust se aplikuje jednokratno u količini od 5 ml, oralno. U svom sastavu ima vitamine minerale, esencijalne aminokiseline I energiju. Forti bust stimuliše apetit, dejstvom esencijalnih materija biljne prirode (gorčica). Hefe je prirodni preparat bogat enzimima, belančevinama i vitaminima B kompleksa. Pripremljen je u obliku tableta.

OZNAKE: