Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dalmatinca starog 10 meseci. On je jako veseo i voli da se igra, ali od kako smo se preselili u drugi kraj tako je počeo da rezi na mužijake, stane iza mene i reži. Čak i kad ga odvedem u stari kraj, gde su njegovi drugari, on i na njih reži i neće da ih ni pogleda. Jednom je čak, kad je bio na povodcu, hteo štene labradora da napadne, ali sam ja sprečila. Ni sama više ne znam kako da ga dresiram jer ne sluša, a svuda ima staforda i pitbulova koji su pušteni pa ja ne smem svog psa da puštam da bi ga trenirala i dresirala, a ne znam ni koja je prava dresura za tvrdoglave dalmatince. Šta mi je za činiti sa agresijom i dresurom? Hvala unapred, Bojana

O: Vaš pas je polno zreo i nije neobično da ponekad ispoljava agresiju, naročito prema drugim mužjacima, a posebno kada su prisutne ženke u teranju.

Jedan od faktora koji je doveo do ispoljavanja ovakvog ponašanja kod Vašeg psa je i preseljenje, odnosno novo životno okruženje, u kojem on pokušava da zauzme svoje mesto. Kada štene poraste, dolazi trenutak kada nastaju prvi ozbiljni problemi. U prirodi pasa postoje zakoni međusobnih odnosa, u kojima dominiraju snaga i pol.

Razlog agresivnog ponašanja može biti zbog dominacije, odbrane teritorije, zaštite, kada pas brani ljude ili jedinke iz svog čopora, posesivnosti, kada pas brani predmete koji su njegovi, ili što je češće, njegovu hranu. Takođe, kad je pas uplašen, kada mu neko nanosi bol, kada je naučen da tako reaguje (dresurom) ili kad se mužjaci među sobom bore za naklonost ženke, mogu biti razlozi agresivnog ponašanja, što je opravdano.

Svaki pas ima svoju ličnost, koja je jednako važna kao i inteligencija kada su u pitanju reakcije i dresura psa.

Pod dresurom se podrazumeva učenje životinje da izvršava određene, zadate zapovesti. Kao što se kvalitetnom dresurom izazivaju određene reakcije, tako se mogu i blokirati negativne reakcije koje životinja ispoljava. Osnovni primer obuke sastoji se u tome, da se pas od samog početka nagoni na to da na određenu komandu izvršava određenu radnju i da se, zatim, procesom ponavljanja dobijeni rezultat učvrsti.

Za obučavanje pasa se koristi određeni, u praksi proveren način rada. Način rada se može definisati kao sistem ophođenja i tehnika delovanja na psa za vreme razvijanja navika bilo koje vrste. Određivanje karaktera psa na osnovu njegovog ponašanja je od velikog praktičnog značaja za dresuru. Svaka posebna izražena reakcija zahteva drugačije, posebno ophođenje sa psom. Praktični rad sa psima je pokazao da se na sve dominantne reakcije može uticati.

Detaljnije o dresuri možete se informisati ovde, ovde i ovde.

Za rešavanje ovog i drugih problema u ponašanju psa uvek možete da se obratite profesionalnim dreserima pasa.

OZNAKE: