Povratak

Zadržavanje od parenja i zdravlje kuje / Piometra i lažna trudnoća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li zadržavanje parenja kuje do 3 godine starosti može imati uticaj na zdravlje i vek kuje? Ja imama mladu ženku srednje pudle, starosti 2 godine i 7 meseci. Imam utisak da će uskoro da nastupi teranje, a nisam i ne mogu tako brzo da nađem odgovarajućeg mužjaka. Pitanje je: da li moja pudla može ili sme da ovo teranje prođe bez parenja, bez posledica po njeno zdravlje? Budimir

O: Prirodno je da se kuja pari svaki put kada ima teranje. Kuja dozvoljava parenje uglavnom 9. dana ciklusa, uz varijacije od 5. do 13.  dana. To znači da, s obzirom da teranje još nije nastupilo, možete pokušati da nađete mužjaka.

U slučaju da kuji prođe ciklus, a da ona nije ostala gravidna, u velikoj većini slučajeva nema nikakvih poremećaja zdravstvenog stanja, tj. ulazi u fazu polnog mirovanja, koja traje oko 6 meseci.

U ređim situacijama može doći do pojave piometre ili lažne trudnoće.

Piometra je hormonski poremećaj koji se javlja u diestrusu, a karakteriše se cističnom hiperplazijom endometrijuma, uz pojavu sekundarne bakterijske infekcije.

Najčešće se javlja nakon 4-6 nedelja od estrusa, kod ženki starijih od 5 godina (što ne mora biti pravilo).

Piometra se manifestuje slabijim apetitom, letargijom, povećanim unošenjem vode, pojačanim uriniranjem, povraćanjem. Povišena temperatura se javlja u oko 20% slučajeva. Ukoliko je cervix otvoren, iz vagine može isticati gnojavi iscedak. Ukoliko je cervix zatvoren, materica se puni gnojem i povećava se, što veterinar ustanovljava na osnovu palpacije abdomena. Usled bola koji oseća, kuja se može otežano kretati, izbegavati da skače, da se kreće uz ili niz stepenice.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, specijalnih metoda pregleda (laboratorijskih analiza krvi, ultrasonografije, radiografije). Terapija je hirurška - ovariohisterektomija.

Lažna trudnoća je stanje koje se javlja u diestrusu, a karakteriše se hiperplazijom mamarnih žlezda, pojavom laktacije i promena u ponašanju. Kuje se ponašaju kao da se partus bliži - odbijaju da jedu i pripremaju "gnezdo". Ovo stanje se ne tretira, uglavnom spontano prođe nakon 2-3 nedelje.
 
Ukoliko ne nađete adekvatnog mužjaka, estrus će proći i najverovatnije neće biti nikakvih komplikacija. Ukoliko Vi primetite bilo koju promenu zdravstvenog stanja kod Vaše kuje, odvedite je kod veterinara.