Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mojoj ženki koker španijela staroj sedam godina drugi put je utvrđen tumor. Nalazi se iza uha u obliku loptice. Prvi put (prije dvije godine) je uspješno operisan. Međutim, veterinar tvrdi da je ovaj put, pošto se povratio, zloćudan. Molim za mišljenje i koje liječenje preporučujete. Hvala vam puno, Tijana

O: Tumor predstavlja novonastalu tvorevinu u organizmu. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, kao i u tome što maligni tumori metastaziraju (pokazuju tendenciju da se šire i infiltriraju u okolna tkiva i na druge organe i organske sisteme).

Benigni tumori ne daju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo. Zbog toga, da bi prognoza bila ispravna i da bi se utvrdio najbolji način lečenja, neophodno je ustanoviti vrstu i karakter tumora (dobroćudan ili zloćudan). Na ovaj način je zaista nemoguće odrediti o kakvoj se tvorevini radi, pa je nemoguće i da Vas posavetujem šta bi bilo najbolje za Vašeg ljubimca.

Prognoza zavisi od položaja, raširenosti i vrste tumora. Pri operaciji dobroćudnih tumora prognoza je po pravilu povoljna, osim ako se radi o velikim izraslinama sa sekundarnim promenama na okolnom tkivu ili o njihovom smeštaju na vitalno važnim organima. Kod sarkoma i karcinoma sa metastazama prognoza, nažalost, nije tako povoljna, ali pravilnom i specijalnom ishranom, dodatkom vitamina i minerala, život može biti kvalitetniji.

S obzirom da je glukoza glavni izvor energije za tumor, preporučljivo je da ishrana pasa sa tumorima sadrži snižen nivo ugljenih hidrata. Procenat masti bi trebalo biti povećan jer to tumori ne mogu koristiti kao izvor energije, zatim nivo proteina bi trebalo da je povišen kao i nivo omega-3 masnih kiselina i arginina. Postoje specijalne medicinske hrane za pse s tumorom (formulisane na opisani način), koje uz preporuku Vašeg veterinara možete nabaviti u apoteci u sklopu našeg centra.

Preporučila bih Vam da pratite uputstva Vašeg veterinara (ukoliko smatrate da je potrebno možete potražiti još neko mišljenje - ali opet na osnovu kliničkog pregleda i eventualno potrebnih dodatnih analiza), a ishranu obogatite materijama koje poboljšavaju imunološki sistem organizma, što možete postići tabletama Cani immun - Anivital.

OZNAKE: