Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam shar pei - a od 10 meseci, pre mesec dana smo otkrili da ima demodex. Posle mesec dana terapije (primao je prvih 10 dana inekcije, davali smo mu panklav i svakodnevno smo mazali obolela mesta taktolom), ja nisam uvideo napredak. Svaki veterinar mi je dao različite savete. Neki kažu kako se to lako leči ali treba vremena, dok ima i onih koji kažu da je to smrtni problem. Molim vas pomozite mi, ukoliko imate neki koristan savet ili preporuku.
Unapred hvala, Jug

O: Prognoze lokalizovane forme demodikoze su uvek povoljne.

Generalizovane forme demodikoze (kada se promene nalaze na više mesta na telu životinje i kada zahvataju šira područja kože) imaju lošu prognozu. Terapija generalizovane forme demodikoze je duga i iziskuje maksimalnu posvećenost.

U slučajevima kada se demodikoza iskomplikuje sekundarnom bakterijskom infekcijom, stanje se pogoršava i tada se u terapiju uključuju antibiotici.

Terapija generalizovane demodikoze se svodi na aplikaciju amitraza. Amitraz se aplikuje u razmaku od 2 nedelje. Prema nekim istraživanjima, ovaj način terapije dovodi do izlečenja kod 96,2% tretiranih pasa. Terapija traje sve dok se ne povuku klinički simptomi i dok 2 skarifikata kože budu negativna, u razmaku od mesec dana.

Kada je u pitanju terapija demodikoze, otklanjanje predisponirajućih faktora ima presudni značaj. U tom smislu je potrebno psima obezbediti što kvalitetniju hranu, optimalne uslove života, redovno održavanje higijene kože, redovno dehelmintisanje psa.

S obzirom da je pad imuniteta čest uzrok izbijanja demodikoze,  možete koristiti preparate koji podižu imunitet (Cani Imun, Imun Tabs).

O demodikozi smo opširno pisali ovde, ovde i ovde.



OZNAKE: