Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam bebu od 11 meseci i pekinezera od 2 godine koji  polako postaje interesantan detetu. Toliko da ga traži. Pas je redovno vakcinisan ali moje pitanje je da li da dozvolim da se zajedno igraju na tepihu ili da to ipak ne radim? Koliko je opasno po dete ako bi progutalo dlaku?
Unapred hvala, Snežana

O: Drugarstvo između bebe i psa će se svakako desiti, kad tad, hteli vi to ili ne. Prirodna je težnja deteta da upoznaje svet oko sebe, a pas je potpuno drugačiji od nas ljudi i predstavlja nešto najinteresantnije u okolini.

Za psa beba i nije toliko interesantna, jer uglavnom ne zna da se igra onako kako bi pas hteo (ne zna da trči i da ga juri, niti da baca lopticu i da ga beskrajno češka), a nespretni pokreti deteta znaju nekada da budu i neprijatni za psa (bebe često počupaju psa, nagaze ga, uštinu itd).

Od zdravog  psa, koji je redovno vakcinisan, dehelmintisan, koji se drži u odličnim higijenskim uslovima (održavate higijenu krzna, šapa, predela oko anusa i genitalija), ne preti opasnost po zdravlje deteta, jedino ukoliko je dete alergično na dlaku kućnih ljubimaca ili druge alergene koji imaju veze sa životinjama (saliva).

Dlaka psa sama po sebi (mehanički) ne predstavlja pretnju po zdravstveno stanje čoveka, ali ona na sebi može nositi parazite i patogene mikroorganizme. Iz tog razloga je bitno da redovno kontrolišete zdravstveno stanje Vašeg psa, što znači da ga odmah vodite kod veterinara ako primetite promene zdravstvenog stanja, kao i da ga redovno vakcinišete i dehelmintišete.

Opasnost koju nosi druženje sa psom vreba iz dečije nespretnosti u igri i ophođenju, pa pas može usled odbrane, refleksno odreagovati  režanjem ili čak i ugrizom.

Zato je bitno da dete od prvog dana učite na koji način treba da se ophodi prema psu, a isto tako da nikada ne ostavljate dete i psa bez nadzora.

OZNAKE: