Povratak

Znaci i metode utvrđivanja graviditeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku nemačkog ovčara, parila se pre dva meseca. Međutim nisam siguran da li je ostala gravidna, pošto nisam prisustvovao parenju. Živim na selu i nisam u mogućnosti da je vodim kod veterinara, kako bismo uradili ultrazvučni pregled, zatim test za skotnost kuje, mene zanima da li postoje neke druge metode za utvrđivanje gradiviteta? Napominjem, ona je dobila stomačić u predelu rebara, a na bradavicama pod blagim pritiskom pušta mleko, nije se preterano ugojila, ponašanje joj je isto. Imam osećaj kao da nije skotna, jer je skoro prošlo 2 meseca, a njen stomak je i dalje isti, kao i bradavice.
Miloš

O: Graviditet u kuja traje 58 - 63 dana, što zavisi od termina ovulacije, rase, broja plodova.

U prve tri nedelje graviditeta vrlo je mala verovatnoća da ćete uočiti bilo kakve znake. U tom periodu neke ženke mogu tražiti više pažnje ili pokazivati pojačan apetit, no svakako to nisu pouzdani znaci  graviditeta.

Graviditet kod životinja možemo utvrditi kliničkim i laboratorijskim metodama. Pošto niste u situaciji da uradite ultrazvučni pregled ili neku drugu laboratorijsku metodu, morate se osloniti na znake graviditeta koje prepoznajete adspekcijom ili palpacijom pri čemu se ovakav vid dijagnostike smatra nepouzdanim.

U ove znake ubrajamo: postupno povećanje telesne težine, kuja postaje mirnija, tromija, manje aktivna, brže se umara, abdomen se obostrano širi. Telesna temperatura gravidne ženke je malo povišena zbog intenzivnijeg metabolizma, a pred kraj graviditeta dlaka je slabija, suva i može jače opadati. U zadnjoj trećini graviditeta primetne su i promene na mlečnim žlezdama (povećane su mlečne žlezde, bradavice su razvijenije, a pred sam porođaj se mlečna žlezda nalije i počinje lučiti mleko).

Kuje takođe mogu pokazivati znake graviditeta kada i nisu gravidne, odnosno u stanju lažne trudnoće, koja nastaje kao posledica hormonalnog disbalansa, nakon teranja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs