Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Imam ženku zlatnog retrivera. Krajem oktobra prošle godine imala je teranje. Međutim, parenje nije uspelo i sve do danas nije dobila teranje - što je nekih  8  meseci. Da li je to normalno ili ne? Kuja ima 3 godine.
Hvala Vam, Marko

O: Polni ciklus kod kuja normalno se razvija u pravilnim vremenskim intervalima. Iako obično kažemo da se kuje teraju svakih 6 meseci, normalni interval može biti 5 meseci, ali isto tako i 10 meseci. Kod nekih kuja znakovi teranja su minimalni, pa mogu da nam promaknu (tzv. tiho teranje).

Vlasnik takvo teranje uopšte ne mora da primeti i zato smatra da je teranje u potpunosti izostalo. Tihi estrus se javlja kada postoji normalan hormonalni status, ali spoljašnji znaci estrusa nisu ispoljeni.

Kod kuja se može javiti i prolongirani anestrus, odnosno period između dva estrusa može da varira (od 26 - 36 nedelja). Zbog toga se trajanje ovog intervala ne može koristiti za predviđanje pojave sledećeg estrusa kod jedne iste kuje, pa je teško i utvrditi da li se radi o prolongiranom anestrusu.

Pomno pratite ponašanje Vašeg psa, da vam nešto ne promakne, a ako do teranja ne dođe u naznačenom periodu obratite se Vašem veterinaru.

O polnom ciklusu kuje možete više pročitati ovde i ovde.
 


OZNAKE: