Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Za par dana dobijam štene staforda staro oko 2 meseca i 10 dana. Živim u stanu, gde bih i držao psa, pa mi je odbojna pomisao da gomila buva trči okolo.... Pa me interesuje da li bi bilo bolje koristiti neki šampon za štence ili neki protiv buva i krpelja ili neki sa nekakvim kombinovanim dejstvom, ako takav postoji.... I koji bi pravi izbor hrane / granula bio  za psa? U velikoj sam neudomici jer toliko toga ne znam. Spomenite i neko dobro sredstvo zaštite protiv buva i krpelja. Molim Vas, pomagajte. Unapred zahvalan, Željko

O: Američki staford terijer je veoma istrajan pas koji voli da se igra.

Izrazito su mišićavi, robusne građe i izgleda, izvanredno hrabri i odani. Visina odraslog mužjaka je 46 - 48 cm, a ženke 43 - 46 cm, a težina je srazmerna rastu i može biti od 26 - 30 kg.

Vaš pas spada u velike rase. Najbolje je da Vaše štene hranite nekom od super premium hrana (Brit care, Royal canin, Hill's, Pro plan i sl.), a ukupna dnevna količina hrane određuje se (kod većine proizvođača), prema očekivanoj težini psa u odraslom uzrastu i starosti šteneta u mesecima. Na svakom originalnom pakovanju hrane postoji odgovarajuća tabela ishrane. Potrebno je naglasiti da se predviđene količine odnose na ukupnu dnevnu potrebu, koju je u uzrastu u kojem je Vaše štene, potrebno podeliti u 4 - 5 dnevnih obroka po mogućnosti raspoređenih u jednakim vremenskim intervalima.

Više o ovoj temi možete pročitati ovde.

Dlaka im je kratka, nisu zahtevni u smislu nege. Dovoljno ih je četkati 1 - 2 puta nedeljno, a kupati 2 - 3 puta godišnje. Iako ne postoji tačno određena starosna granica za prvo kupanje šteneta, obično je to uzrast oko 2 - 2,5 meseca. Ukoliko nije izrazito prljavo ili nema  specifičan miris, kupanje možete da  odložite za kasnije (kada pas bude uzrasta 4 - 5 meseci). Ako je kupanje ipak neophodno, štene obavezno okupajte specijalnim šamponom za štence, jer su prilagođeni nežnoj  i osetljivoj koži šteneta.

O kupanju šteneta pisali smo opširnije ovde.

Što se tiče zaštite od ektoparazita, za tretman protiv buva, u uzrastu u kojem je Vaše štene, možete koristiti preparate na bazi permetrina (Bubi prašak ili Arpalit neo sprej). Preparate treba naneti ravnomerno po čitavom telu životinje prekrivenom dlakom, pri čemu treba voditi računa da ne dospe u oči ili usta psa.

U uzrastu šteneta od 10 nedelja, možete kao efikasnu zaštitu od ektoparazita, koristiti preparat Frontline spot on. Jednokratna aplikacija preporučenom količinom leka štiti pse od nove infestacije buvama do dva meseca, a krpeljima do mesec dana. Ukoliko želite kompletnu zaštitu, ovaj preparat u letnjim mesecima (kada je velika invadiranost ovim ektoparazitima) je neophodno aplikovati svakih mesec dana.

OZNAKE: