Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nakon dugogodišnjeg korišćenja Frontline ampule, htela bih da probam sa Frontline sprejem. Pas ima 22 kilograma pa me interesuje koja količina spreja bi bila adekvatna za njega. Takodje me zanima da li nakon primene spreja pas može da se liže,  tj. zanima me u kojoj je meri sprej štetan. Ne bih da ga naprskam pa da on to poliže, pa da mu nešto bude posle. Hvala i unapred zahvalna, Maja

O: Frontline  spray se posle lokalne aplikacije deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake iz kojih se postepeno oslobađa i ima produženo delovanje: protiv krpelja do mesec dana, a protiv buva do 2 meseca. 

Sprej se nanosi na površinu dlake. Preporučena količina leka dobija se sa 2 - 4 pritiska na brizgaljku spreja na kilogram telesne mase, ako se koristi bočica od 250 ml i 6 - 12 aplikacija po kilogramu telesne težine ako se koristi bočica od 100 ml.

U propisanim dozama, sprej je apsoluto bezbedan za primenu i može se koristiti i kod štenadi mlađe od dva meseca (može se koristiti već u uzrastu od dva dana starosti), tako da što se tiče njegove upotrebe nemate razloga za zabrinutost.

Aplikacija se vrši prskanjem prema osnovi dlake (korenu dlake). Kod dugodlakih pasa potrebno je razgrnuti dlaku, kako bi se omogućio nesmetan kontakt preparata sa kožom. Pri tretmanu u predelu glave, preparat naprskati prvo na ruku zaštićenu gumenom rukavicom, a zatim ga na taj način naneti na glavu, kako bi izbegli kontakt preparata i očiju.


OZNAKE: