Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku zlatnog retrivera od jedanaest meseci. Pre deset dana je pobegla i juče se vratila. Da li je moguće da je skotna, pošto nije sterilizovana?
Hvala, Miljana

O: Ukoliko je Vaša ženka bila u periodu estrusa kada dozvoljava mužjacima parenje, postoji velika verovatnoća da je skotna. Graviditet u kuja traje 58 - 63 dana, što zavisi od termina ovulacije, rase, broja plodova. U prve tri nedelje graviditeta vrlo je mala verovatnoća da ćete uočiti bilo kakve znake. Skotnost se može utvrditi pomoću mnogih metoda.

U dijagnostičke metode ubrajamo i adspekciju, palpaciju, auskultaciju, vaginalni i rektalni pregled. Laboratorijske metode koje se koriste u dijagnostici graviditeta su hemijske, fizičke, biološke, hormonalne, imunološke i histološke. Broj leukocita u perifernoj cirkulaciji se povećava pred kraj graviditeta što je važno za imunološki status.

U najpouzdanije metode dijagnostike ubrajamo ultrazvučnu dijagnostiku i rentgenografiju. Ultrazvučna dijagnostika je pouzdana od 3. - 4. nedelje graviditeta ali broj plodova se sa sigurnošću ne može utvrditi. Rentgenskom dijagnostikom se sa sigurnošću može utvrditi broj plodova.

Kako graviditet napreduje znaci koji na to ukazuju su očigledniji. Telesna masa se postepeno uvećava, kuja je mirnija, brže se umara, kreće se tromo i nerado, abdomen postaje zaobljen. Tokom graviditeta se ubrzava metabolizam pa se i telesna temperatura blago povećava. Promene na mlečnoj žlezdi počinju u poslednjoj trećini graviditeta kada je povećana, a bradavice su vidno izražene. Nalivanje mlečne žlezde počinje neposredno pred partus - porođaj.

OZNAKE: