Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas, star 13 meseci je juče pokazao simptome piroplazmoze. Odmah je dobio terapiju i stanje se popravilo, sinoć u ponoć je već imao normalnu boju mokraće. Zanima me i vaše mišljenje o oporavku i ishrani. Trenutno mu dajem bareno belo meso sa pirinčem, sutra ću dodati i barenu šargarepu. Šta mu je još potrebno? Preporučili su mi surutku, mladi sir, mlade koprive, ribu... za nekoliko dana žumance i pivski kvasac. On, inače, sve ovo navedeno jede ali ne tako često. Zanima me i vaš savet u vezi ishrane? Hvala puno i pozdrav, Vesna Jerković

O: Babezioza (piroplazmoza) je bolest domaćih sisara.

Ovu bolest pruzrokuju intracelularne protozoe iz roda Babesia. Kod pasa bolest izaziva Babesia canis. Uzročnike bolesti prenose krpelji, najčešće krpelji iz roda Ixodes. Babezije parazitiraju u eritrocitima, a za neke je vrste dokazano da pre toga parazitiraju u limfocitima.

O ovom oboljenju, detaljnije informacije pročitajte ovde i ovde.

Što se tiče ishrane, preporuka je da psa hranite medicinskom hranom koja regeneriše tkivo jetre, sadrži smanjenu količinu bakra, a povećan je sadržaj cinka, tako da se smanjuje nakupljanje bakra u ćelijama jetre. Unosom L-karnitina ubrzava se razgradnja masti, pa se lakše zadovoljavaju velike energetske potrebe jetre  (npr. Hill's l / d, Royal Canin Hepatic).

I  jedna i druga varijanta obezbeđuju, sa nutricionističkog aspekta, sve dnevne potrebe vašeg ljubimca, ali pomažu i u oporavku. Hrane su tako formulisane da omogućavaju ograničen unos lako svarljivih proteina (zbog velike mogućnosti oštećenja bubrega), sniženog nivoa natrijuma (smanjuje hipertenziju u krvnim sudovima jetre i na taj način smanjuje rizik od ascitesa - nakupljanja tečnosti).

Takva hrana postoji u konzerviranom i dehidriranom obliku, a preporučuje se kod hroničnih bolesti jetre, do kraja života i to u nekoliko manjih obroka dnevno, a kod piroplazmoze, medicinsku hranu je potrebno psu davati bar mesec dana, odnosno do kada vam Vaš veterinar preporuči. Naravno, neophodno je pomenuti da medicinsku hranu može da preporuči samo veterinar, pa se o njenom korišćenju dodatno informišite kod vašeg veterinara.

Osim gore navedenih hrana, obezbedite bolesnom psu mnogo vode za piće (omogućava eliminaciju toksičnih materija iz organizma putem mokraće), štedite ga maksimalno, obezbedite mu mirno mesto gde će nekoliko dana mirovati.

OZNAKE: