Povratak

Nemački ovčar - standard maxi rase, pravilan rast i trening

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku Nemačkog ovčara 8. mesec i čini mi se da su je ledja ravna i da je zadnji deo nije spušten, pa me zanima da li će se uskoro taj zadnji deo spustiti? Ima jedna bitna stvar -  da redovno je izvodim u šetnju i treniram!
Vladimir Grbić

O: Prema standardu rase, trup odraslog Nemačkog ovčara bi trebao da izgleda ovako: gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida.

Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepena prema horizontali), i da bez prekida gornje linije povezuju repni deo.

Nemački ovčar pripada grupi maxi pasa (naziv maxi odnosi se na pse koji kao odrasli imaju težinu između 26 i 44 kg). Maxi psi završavaju svoj telesni razvoj sa 15 meseci starosti, što znači uz pravilnu ishranu (kvalitetnim superpremium hranama) i negu, nema razloga da se ne razvije u dobro građenog i skladnog psa (ukoliko su mu roditelji dobrih eksterijernih karakteristika).

Od osmog meseca maxi štene počinje da razvija mišićnu masu. U ovom uzrastu potrebe za energijom su veoma velike. Unos hrane mora biti strogo kontrolisan kako bi se izbegla pojava gojaznosti koja može dovesti do deformacije kostiju, oštećenja i trošenja zglobova. Sve se to, kao što sam već naglasila, postiže hranjenjem psa visokvalitetnim superpremium hranama. U našem asortimanu postoji veliki izbor ovih hrana od različitih proizvođača.

Da biste omogućili organizmu da pravilno dovrši svoj rast i da bi se ispoljio celokupan genetski potencijal po pitanju njegovog eksterijera, preporučujem Vam da iz programa Brit koristite hranu Brit Care, super premijum kvaliteta (Brit Care Junior Large Breed), koja je namenjena štencima velikih rasa.

To je odlično izbalansirana visoko svarljiva superpremium hrana razvijena u skladu sa posebnim nutricionističkim potrebama štenaca i mladih pasa od 3 meseca do 2,5 godine. Pravilan odnos kalcijuma i fosfora obezbeđuje harmoničan razvoj kostiju i zglobova i prevenira probleme rasta.

O pojačanoj fizičkoj aktivnosti i treningu nemačkog ovčara, pisala je koleginica opširnije ovde


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs