Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam labradora starog 4 godine. Primetio sam kako sve češće gricka koren repa, a zatim i neprijatan miris u tom delu. Odvevši ga kod veterinara, lekar je ustanovio da nema buva i ispraznio mu je analne kesice. To je inače i prvi put da smo to uradili. Doktor je smatrao da je to uzrok problema. Nakon par dana miris i grickanje su bili ponovo prisutni. Kad sam ga ponovo odveo, doktor mi je savetovo da ga okupam jer misli da se uvaljao u nešto i da je to uzrok neprijatnog mirisa. Uradio sam što je doktor predložio, medjutim miris, a i grickanje su i dalje tu. Pas je normalno aktivan i ima dobru stolicu, kao i apetit. Hranim ga granulama Italijanskog porekla. Vojin

O: Svrab koji je prisutan kod vašeg psa u predelu korena repa, on pokušava da umiri češanjem, lizanjem ili grickanjem kože. Svrab redovno prouzrokuje sekundarne promene na koži, kojima se često pridruži i sekundarna infekcija.
 
Svrab kože može da se javi i nezavisno od kožnih bolesti i takav svrab prouzrokuju paraziti koji gmižu po koži ili izlaze iz telesnih otvora (u tom slučaju svrab je lokalizovam na okolinu otvora tela). Svrab je ponekad posledica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih materija i npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promena u sastavu krvi, želudačno - crevnih oboljenja, primene različitih lekova, draženje kože sekretima tela. Često se uzrok svraba i ne može pronaći.

Jedan od najčešćih problema su svakako analne vrećice, koje kod nekih pasa stvaraju velike probleme. Analne vrećice su parni organ. To su mirisne vrećice, koje su smeštene kao što im i samo ime kaže, sa obe strana anusa. Tečnost koja se stvara u analnim vrećicama je puna feromona i oblaže feces. Kada su pune, pas se obično vuče sa zadnjim delom tela po podu ili se liže ili grize oko tog područja i po zadnjim nogama. Ako su analne vrećice pune, moraju da se isprazne (kao što je i učinio vaš veterinar). Postoji više tehnika pražnjenja analnih vrećica i ponekad ih nije dovoljno istisnuti samo spolja. Sve zavisi od sadržaja, pa ako je on gust i grudvast, potrebno je analne vrećice i isprati. Ponekad je potrebno celi postupak ponoviti nekoliko puta sa razmakom od nedelju dana. Ako se analne vrećice ne isprazne, a pune se redovno, može doći do njihovog apscediranja i tada je potrebna i antibiotska terapija.

Ukoliko niste skoro čistili psa od crevnih parazita (tj. ako je od predhodne aplikacije prošlo više od 3 meseca), ponovite postupak 2 puta u razmaku od 14 dana, zatim zaštitite vašeg psa od ektoparazita (buve, krpelji), a što se tiče problema sa analnim vrećicama, ponovo posetite veterinara kako bi ukoliko je potrebno ponovio postupak njihovog pražnjenja.

OZNAKE: