Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Posjedujem Šarplaninca koji je star 14. godina. Psu povremeno ide krv na nos i ne može da hoda. Veterinar mi je rekao da je to sve zbog starosti i samo mu je dao neke vitaminske tablete govoreći da je to uobičajeno i da ne može ništa preduzeti, već da je sve na psu da li će se oporaviti. Na moje pitanje koje se odnosilo na to šta je uzrok bolesti, veterinar mi je odgovorio da mu nije ništa, već da je samo ostario i da je to jedini uzrok. Postoji li mogućnost da se pomogne psu da se oporavi? Da li mi možete preporučiti šta? Dijana Mirković

O: Krvarenje iz nosa može biti manifestovano na različite načine. 

Ono se može javiti u kapljicama, slabijeg intenziteta  ili jačeg intenziteta. Razlog pojave krvarenja iz nosa može biti posledica traume glave ili nosa, pad, udarac, posledica infekcije koja može biti izazvana bakterijama, gljivicama ili virusima.

Kod pasa se može naći parazit koji naseljava nosne šupljine (lingvatuloza) i živi pričvršćen za nosnu sluzokožu. Pored krvi, češći je nalaz gnoja i nesnosnog svraba, tako da pas pokušava šapama da otkloni iritant.

U slučajevima jakih alergijskih rekcija na inhalacioni alergen, sluzokoža nosa može biti toliko iritirana da se u nosnom sekretu pojave i tragovi krvi.

Strano telo koje je dospelo u nosnu šupljinu može izazvati bol, pojačanu sekreciju i pojavu gnojnog i krvavog iscetka.

Postojanje tumora može se manifestovati krvarenjem iz nosa.

Takođe, krvarenje iz nosa može biti simptom i nekih sistemskih oboljenja (u nekim slučajevima  oboljenja bubrega i jetre).

Kod starijih pasa je česta pojava otežanog hoda. Najčešće nastaje usled degenerativnih promena na koštano - zglobnom aparatu. Dijagnoza se postavlja primenom specijalnih metoda pregleda, nakon čega veterinar propisuje adekvatnu terapiju. U terapiji ovakvih stanja često se nalaze preparati na bazi glukozamin  hidrohlorida i hondroitin sulfata, koji pomažu pri regeneraciji hrskavica. U našoj ponudi možete naći veliki izbor ovakvih preparata.

O otežanom kretanju usled starosti psa smo pisali ovde.

Za postavljanje egzaktne dijagnoze, pored kliničkog pregleda neophodno je odraditi i specijalne metode pregleda kojima se dobija kompletnija slika i više informacija (krvna slika, biohemija, rentgen itd).

Preporučila bih Vam da psa odvedete na ponovni pregled kod veterinara.

OZNAKE: