Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uskoro planiram da kupim bišona (kovrdžavog), ali mi se ne sviđa braon fleka koje neki imaju na licu. Da li to mora da dobije svaki bišon i da li to može nekako da se spreči?
Sara Jovović

O: Tamne mrlje oko očiju pasa su veoma čest problem, naročito kod pasa malih rasa, koji vlasnici teško rešavaju. Bišoni, kao i drugi psi, imaju "suzne" kanaliće, tj. odvodne puteve za suze koje dreniraju oči. Da biste uticali na smanjivanje mrlja oko očiju, održavajte redovnu higijenu oka psa.

Suze koje se stalno zadržavaju oko očiju (zbog anatomskih karakteristika lobanje pasa malih rasa), vremenom mogu iritirati, izazvati infekciju, neprijatan miris, prebojenje dlake, naročito ako su u pitanju rase pasa koje imaju bogat i dugačak dlačni pokrivač. Okolinu oka ovih rasa trebalo bi čistiti i negovati blagim preparatima za otapanje i uklanjanje mrlja od suza.

U ponudi Pet Centra možete naći veliki izbor preparata koji su namenjeni održavanju higijene oka. Svi se preparati koriste na isti način: nanesu se na vaticu ili gazu (za svako oko ide posebna vatica) i blagim pokretima se skidaju krmelji.

Možete koristiti sledeće preparate:

- Augen Pflegelotion (Canina), se koristi za čišćenje predela oko očiju i za ublažavanje prenadraženosti oka delovanjem prašine.

- Eye Care (Trixie), preparat koji se koristi za redovnu higijenu.

OZNAKE: