Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Imam ženku Cocker Spaniela staru 2 godine, nije se još parila, ima teranje i redovno se dovodi mužjak od 9. dana, ona pokazuje znakove da želi da se pari, trpi da skoči ali nikad ne dolazi do "zalepljenja". Danas je 12 dan. Da li postoji poseban razlog za to ili jednostavno neće se ni pariti, ili samo treba strpljenja?
Hvala,
Ana

O: Kod prvog parenja može doći do poteškoća usled nedostatka iskustva pa je u nekim slučajevima potrebna asistencija vlasnika ili nekog stručnog lica.

Osim ovog razloga, veoma je bitno da se odabere pravovremeni trenutak za parenje kako bi ishod bio željeni. Ženka dozvoljava parenje između 9. i 14. dana ciklusa pa bi to trebalo imati u vidu.

Sam čin parenja započinje igrom, kada ženka zauzima karakterističan stav povijajući prednje noge što predstavlja poziv na igru. Nakon toga psi međusobno njuše polne organe a zatim mužjak naskače na ženku, obuhvata je prednjim nogama i dolazi do penetracije. Sam čin kopulacije traje minut-dva, a zatim dolazi do ejakulacije i bubrenja bulbus penisa tako da psi ostaju spojeni duže vreme (10 - 30 minuta). U ovoj fazi kuju bi trebalo pridržavati kako bi zaštitili mužjaka od povređivanja.

Ako se ne dogodi da bulbus penisa ne natekne u pravom trenutku psi će se razdvojiti i zato je u ovom trenutku neophodna asistencija vlasnika, tako da se kujine zadnje noge podignu u vis i drže kako bi se omogućilo da sperma krene ka materici. U ovoj situaciji dobro je uvesti prst (zaštićen hirurškom rukavicom, kako ne bi došlo do infekcije) u vaginu i digitalnim nadražajem je stimulisati na kontrakcije, koje će olakšati put sperme prema materici.

Ako se dogodi da parenje i oplodnja nisu uspešni možete potražiti pomoć Vašeg veterinara koji će uzeti spermu od mužjaka koga vi odaberete i veštački oploditi kuju.

Ukoliko nije došlo do spajanja, mala je verovatnoća da je oplodnja uspela a graviditet se najsigurnije potvrđuje ultrazvučnim pregledom nakon 30-tog dana ili rentgenskim snimkom od 42. dana.

OZNAKE: