Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pozdrav. U pitanju je nemački ovčar star 7 meseci. Ima nekakvo crvenilo oko očiju i kao da mu je koža oko očiju opuštena, tako meni izgleda. Zanima me šta je to? Nemanja

O: Od bolesti oka, kod pasa najčešće se javlja konjunktivitis. Konjunktivitisi se dele prema lokalizaciji patološkog procesa. Infekcija može da  bude različite etiologije, a najčešće su uzročnici virusi, bakterije, gljivice i paraziti. Konjuktivitis može biti i posledica alergijskih reakcija, manjka suza, kao i posledica toksično - hemijskih delovanja, a može se javiti i kao simptom mnogih oboljenja.

Iritacijski elementi mogu biti egzogeni (strana tela, prašina, vetar, voda, pesak) i endogeni (entropium, dihtijaza, trihijaza, lagoftalmus, egzoftalmus itd.). Prema dužini trajanja govorimo o akutnom, subakutnom i hroničnom konjunktivitisu, a s'obzirom na boju i konzinstenciju iscetka o seroznom, mukoznom, purulentnom, hemoragičnom, folikularnom, membranoznom, pseudomembranoznom i vezikularnom.

Najbolje bi bilo da psa odvedete na oftalmološki pregled u neku od veterinarskih ambulanti, kako bi se na osnovu kliničkog pregleda postavila dijagnoza (eventualno uzeo bris, kojim se potvrđuje ili negira postojanje patogene mikroflore ) i otkrio uzrok nastalih promena na očima, a na osnovu toga - ukoliko je potrebno - i sprovela odgovarajuća terapija.

Ono na šta Vi treba da obratite pažnju je svakodnevna higijena očiju Vašeg psa.

Za te svrhe možete da koristite Losion za negu očiju - Augen Pflegelotion (Canina ). On se preporučuje za čišćenje očnih kapaka i negu očiju, za ublažavanje prenadraženosti oka nastale kao posledica delovanja prljavštine, prašine i stranih tela. Preparat se koristi tako što se par kapi nakapa na čist komad vate i obriše okolina oka. Za svako oko je potrebno upotrebiti čist komad vate.

Iz naše ponude još izdvajamo i sledeće preparate :
- Herba Max losion za oči
- Augen - pflege (Trixie) blag preparat koji nežno čisti i uklanja nečistoću sa oka.

OZNAKE: