Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želim da vas pitam nešto u vezi sa dresurom psa. Ja imam štene nemačkog ovčara koje će sutra napuniti 4 meseca i razmišljam da ga za odvedem na dresuru kad dođe vreme. Zanima me vaše mišljenje o dresurama jer mnogi kažu da je to nepotrebno i da pas postane običan robot, mada ja mislim da to nije tako.
Hvala unapred na odgovoru, Stefan

O: U situacijama kada želimo da pas stekne ili dobro učvrsti određene navike pribegavamo dresuri. Odnos psa i čoveka je interaktivan pa određene principe koje čovek postavlja kao željene, pas prihvata uz dresuru.

Kvalitetnom  dresurom se postiže da pas stvori svesnu, a ne slepu poslušnost.

Dresura mora biti prilagođena karakteristikama rase. Dreseri se na osnovu toga, ali i na osnovu individualnih karakteristika psa opredeljuju za principe dresure za koje smatraju da će dati najbolji rezultat. Dresurom se pas usmerava u određenom pravcu i najveću ulogu u tome ima dreser.
 
Dresura pasa je moguća zahvaljujući višoj nervnoj aktivnosti kontrolisanoj od strane velikog mozga. Veza između psa i spoljašnje sredine se ostvaruje na više nivoa i pomoću refleksa. Refleksi mogu biti urođeni i stečeni.

Uslovne reflekse pas stiče tokom života i to stalnim ponavljanjem određene radnje; zasnovani su na stečenom iskustvu i u osnovi su svake dresure.
 
Svi nadražaji koji se koriste tokom dresure dele se u četiri osnovne grupe: mehanički, nadražaji ishrane, zvučne komande i gestove.

Shodno tome postoji više metoda dresure:

- mehanički metod - dresura primenom mehaničkih nadražaja
- hranom pospešujući metod
- kontrasni metod - kombinacija predhodna dva metoda
- metod imitiranja - pas prvo posmatra a zatim i oponaša već dresiranog psa

Jedan od osnovnih preduslova uspešne dresure je pravilan odnos između dresera i psa.  Osnovno načelo uspešne dresure je da se pas ne plaši dresera.

O dresuri takođe možete pročitati i ovde.

OZNAKE: