Povratak

Pojačan svrab i analne žlezde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malog psa Pekinezera - ženku, oštenila se oktobra 2003 god. A štenila se do sada dva puta. Jako i puno se češe, buva nema. Veterinar nam kaže da su u pitanju neke žlezde i da preporučuje operaciju, a i to nije 100% sigurno. Da li ima leka bez operacije, u vidu injekcija ili tableta? Miloš

O: Svrab može nastati usled prisustva ektoparazita, zatim može se javiti usled alergijske reakcije na ujed insekta, hranu, lekove, spoljašnje alergene koji izazivaju kontaktni dermatitis (npr. trava), usled nekog sistemskog oboljenja - hepatorenalni sindrom kao i dermatitisa neurogenog porekla.

Analne žlezde su parne invaginacije kože locirane sa svake strane anusa i to između unutrašnjeg i spoljašnjeg mišića anusa. Svaka analna žlezda ima izlaz na površinu kože (veličine glave čiode) u obliku uskog kanala koji se otvara na mestu gde sluznica anusa prelazi u kožu. Sadržaj vrećica je sivobraon boje, neugodnog mirisa i biva pasivno istisnut u trenutku defekacije. Vrećice su okružene velikim brojem lojnih i apokrinih žlezda koje izlučuju smeđi, mastan sekret. Smatra se da taj miris igra ulogu u socijalnom životu pasa. Pomoću tog mirisa psi se međusobno raspoznaju.

Usled opstrukcije otvora analnih vrećica, ili postojanja kašastog i tečnog fecesa, dolazi do njihovog otežnog pražnjenja. Vremenom dolazi do zadržavanja sekreta što čini idealnu podlogu za razvoj  bakterija, a to uzrokuje upalu. Javljaju se simptomi zapaljenja. Vrećice su natečene i bolne, pas je nervozan, vrti repom, tare analni predeo o tlo zbog postojanja svraba. Zbog nadražaja čestim lizanjem i češanjem, predeo oko anusa je iritiran i javlja se razređivanje dlake. Ponekad se mogu javiti ekcematozne promene koje mogu izazvati svrab velikog intenziteta. U akutnim slučajevima radi se manuelno pražnjenje vrećica, ili njihova kateterizacija.

Od lekova se aplikuju antibiotici, kao i potporna terapija u vidu A, D, E vitamina. Česta je pojava recidiva, a ako akutni tok pređe u hronični (apsedirajuća zapaljenja), uz pojavu kožnih eflorescencija, indikovano je hirurško ukanjanje vrećica.

O alergijama kod pasa smo pisali, i o tome možete više saznati ovde.