Povratak

Koža psa, uticaj kupanja i kožna oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Šar peja Bonga koji ima 3 meseca i pojavio se mali problem sa kožom. Naime, koža na stomaku je počela da mu biva crvenija i dobio je par nekih sitnih bubuljica. Znam da oni imaju probleme sa kožom i baš se trudimo da ga držimo čisto, živi u stanu, jedino što je 4 - 5 dana jeo Hill's Junior hranu koja ima u sebi piletine. Već sam kupio Hill's Junior Lamb and Rice i počinjem od danas da mu je dajem i nadam se da će to nestati. Molim vas za vas savet, dali ga treba čistiti sa nekim određenim sredstvom, zasad ga peremo svaki drugi dan sa sirćetom i vodom.
Hvala na odgovoru, Ivan Bogojević

O: Koža pasa u odnosu na druge domaće životinje ima neke specifičnosti, kako u anatomskom, tako i u fiziološkom smislu, a i odbrambena sposobnost kože pasa poseduje razlike. Koža pasa je tanka, meka, nežna, elastična i skoro uvek čista. U njoj se nalazi veliki broj lojnih žlezda, dok znojne žlezde u koži pasa ne postoje (nalaze se samo između prstiju na šapama). Iz dlačnih folikula izrastaju dlake koje čine krzno čija je glavna uloga da štiti mehanički i od hladnoće. Na njemu se može nakupiti velika količina nećistoće i raznih mikroorganizama. Znojne žlezde luče znoj, a na njegovu površinu se lepi kožni detritus i prljavština.

Pošto psi nemaju znojnih žležda, njhova koža je uvek čista. Lojne žlezde luče kožnu mast koja štiti ćelije epidermisa, sprečava njihovo isušivanje. Preteranim kupanjem se skida kožna mast koja štiti epidermis i time značajno smanjuje zaštita i odbrambena sposobnost kože, kao i njena fiziološka funkcija. Vremenom dolazi do stvaranja peruti, pojačanog opadanja dlake i stvaranja uslova za pojavu infekcije.

Histološku građu pasa čine dva sloja: površinski (epidermis) i duboki (korijum). Kod pojavljivanja bilo kojeg oboljenja kože dolazi do oštećenja ćelija ili vezivnotkivnih elemenata u nekom od slojeva, što se i različito manifestuje, pojavom karakerističnih promena. Da bi došlo do kožnog oboljenja, neophodno je delovanje spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Spoljašnji faktori su: mehanički, hemijski, termički, postojenje ektoparazita, mikroorganizama itd. Od unutrašnjih faktora najvažniji su: hronična oboljenja jetre i bubrega, avitaminoze, hormonski poremećaji, metaboličke bolesti, alergijeske manifestacije itd.

Sve promene na koži se dele na primarne i sekundarne. Od primarnih promena najčešće se javlja eritem - crvenilo koje je najčešće odraz zapaljenja. U težim slučajevima, pored eritema, javlja se edem, bol, oštećenje funkcije, otok, lokalno povećanje temperature itd. Pored eritema, na koži se mogu naći i papule - čvorići. Papule nastaju kada u stratum spinosum kože prodre tkivna tečnost, pri čemu ćelije bubre i povećavaju se. Kada dođe do velikog nagomilavanja tečnosti u međućelijskom prostoru, nastaje vezikula - mehurić. Ako se u tečnost vezikule nasele gnojne bakterije, onda nastaje papula.

U dermatologiji pasa, značajno mesto zauzimaju ekcemi i dermatitisi. Kao propratni simptomi javljaju se svrab, alopecija, seboreja itd. Ekcem je najčešće patološko stanje kože. Ima više oblika (papularni, vezikularni, gnojni, vlažni, suvi, seboroični itd.) Po toku se deli na akutne i hronične, a po rasprostranjenosti na generalizovane i lokalne. Nastaje pod dejstvom egzogenih i endogenih faktora, a kao najčešći uzrok posebno bih naznačila alergijska stanja organizma usled netolerancije ili alergije na određenu hranu.

O alergiji na hranu možete više pročitati ovde.

Jagnjetina je slab alergen, pa se hrane na bazi jagnjetine mogu koristiti u stanjima kada je poznato da pas ima alergiju isključivo na određene vrste mesa (piletina, govedina). Pored Hill'sa možete koristiti i Brit Care Puppy all breed, hranu koja je na bazi jagnjetine i riže i bogata je omega-3 i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama koje blagotvorno deluju na kožu.

Preporučila bih Vam da psa odvedete kod veterinara na preled kako biste dobili ispravnu dijagnozu (na osnovu kliničkog pregleda i specijalnih metoda pregleda). Uz ispravnu dijagnozu i terapiju, koja se sprovede na vreme, uglavnom dolazi do brze sanacije problema i sprečavaju se eventualne komplikacije, koje mogu nastati ako se problem zanemari.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs