Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa starosti 3 meseca i primetila sam da mu je počela naglo opadati dlaka u snopovima. Kako mu povučem ruku preko leđa tako mi u ruci ostane snop dlaka. U pitanju je labrador retriver a hranim ga specijalnom hranom koju pravim i koju mi je savetovao veterinar kod kojeg se vakciniše. Da li mi možete dati neki savet? Pas je sam u boksu, nema dodira sa drugim životinjama.
Unapred se zahvaljujem na odgovoru, Mira

O: Održavanje dlake je svakodnevni zadatak vlasnika pasa, a tim postupkom se ne samo neguje dlaka i otklanja nečistoća, već se otklanja i mrtva opala dlaka.

Nega dlake obuhvata u prvom redu svakodnevno četkanje. Glatka, dupla dlaka, koja je karakteristika labradora, se lako održava i preporučuje se iščetkavanje prvo tvrđom četkom, a zatim četkanje mekom četkom, čija upotreba daje dlaci sjaj i formu. Psa je najbolje navići da se svakodnevno četka na istom mestu i otprilike u isto vreme kako bi taj postupak usvojio kao naviku. U toku samog postupka, ljubimca je potrebno povremeno pohvaliti za strpljenje, ali isto tako, kada je to potrebno i staviti mu do znanja da niste zadovoljni njegovim ponašanjem.

Veoma je važno naglasiti da je rast dlake ciklični proces koji se sastoji od perioda rasta i perioda mirovanja, koji su varijabilni kod pasa i uslovljeni rasnim karakteristikama, ali kod većine rasa pasa taj period traje šest meseci, sa periodima linjanja u jesen i proleće. Promene u trajanju i intenzitetu dnevnog svetla su pokazatelj organizmu da otpočne linjanje. Psi koji žive u kućnim uslovima su izloženi veštačkom svetlu više od pasa koji su u prirodnom okruženju, pa se oni mogu linjati tokom čitave godine. U takvim uslovima četkanje i otklanjanje opale dlake je veoma važno.

Kvalitet i stanje kože i dlake psa su u prvom redu odraz njegovog opšteg zdravstvenog stanja, a faktori koji nesumljivo utiču na stanje kože i dlačnog pokrivača su genetski faktori, zatim prisustvo parazita, bolesna stanja, ishrana, nega. Ono na šta svaki vlasnik psa može da utiče, je ishrana svog ljubimca. Da bi Vaš pas imao zdravu kožu i sjajnu dlaku, potrebno mu je obezbediti kvalitetnu ishranu bogatu proteinima, masnim kiselinama, vitaminima i mineralima odnosno svim materijama koje utiču na kvalitet kože i dlake, a čijim deficitom se javljaju poremećaji kao što su gubitak elastičnosti kože, suva i mrtva dlaka, pojačani gubitak dlake i njeno proređivanje.

Ishranom je potrebno obezbediti dovoljnu količinu visokokvalitetnih proteina životinjskog porekla, da bi se obezbedila zdrava koža i dlaka, jer organizam trećinu unetih proteina troši na kožu i dlaku. Masti i masne kiseline su takođe važne za zdravu kožu i dlaku. Unošenjem dovoljne količine masti za zadovoljenje energetskih potreba psa u rastu i razvoju, organizam je u mogućnosti da deo unetih proteina iskoristi za kožu i rast dlake. Neke masne kiseline koje se ugrađuju u ćelijsku opnu i predstavljaju bitan faktor u odbrambenoj funkciji kože (omega-6 i omega-3) su esencijalne i organizam ih dobija jedino putem hrane. Ukoliko je ishrana deficitarna ovim materijama dolazi, između ostalog, i do gubitka dlake.

Obrok Vašeg ljubimca mora biti pravilno izbalansiran, što se najsigurnije postiže ishranom gotovom hranom, posebno premium ili superpremium programima, tj. hranom visokog kvaliteta, kao i dodatkom vitaminsko-mineralnih preparata i preparata koji sadrže esencijalne masne kiseline u slučaju korišćenja drugih oblika ishrane (komercijalna hrana, pripremanje obroka u sopstvenoj režiji i sl.), čime se izbegava mogućnost nastanka bilo kakvih poremećaja u kvalitetu i funkciji kože, a samim tim i dlake psa, te se izbegavaju druge, brojne, negativne posledice deficitarne ishrane.

Nije mi poznato koje Vam je to obroke, koje sami pripremate, preporučio Vaš veterinar, ali savetujem Vam da se odlučite za neki od super premium programa ishrane (Royal Canin, Hill's, Eukanuba, Brit Care, Alleva) i svojem štenetu osigurate pravilan rast i razvoj, sa svim hranjivim materijama potrebnim u ovom osetljivom periodu. Time ćete prevenirati niz mogućih zdravstvenih problema u budućnosti, kao posledica neadekvatne ishrane u periodu razvoja.

OZNAKE: