Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku mešanca, i želela bih da je parim da bih zadržala jedno štene. Posle bih je sterilisala. Medjutim, čula sam da ako je pustim da se pari, trebalo bi najmanje dva puta pa i više, da nije dovoljno samo jednom da ima štence. Da li je to tačno, da li postoji broj štenjenja koji je potreban? Još jedno pitanje: ima ponekad neprijatan miris, sličan mirusu metala. Mislim da je miris iz polnog organa. Normalno vrši nuždu, i ne liže se često, pa zato mislim da nema problema sa mokraćnim putevima. Šta to moze da bude? Hvala. Angelina

O: Broj parenja kuje tokom života nije u korelaciji sa zdravstvenim statusom.

Tačnije, ne utiče na zdravlje reproduktivnih organa i organizma u celini. Stanovište da se kuja mora pariti više puta pre sterilizacije nema nikakvo naučno uporište. 

Ukoliko ste se opredelili za sterilizaciju kuje posle prvog okota to možete i učiniti bez bojazni da će se sterilizacija loše odraziti na zdravstveno stanje životinje.

Ono što se može reći je da se sterilizacijom mogu prevenirati bolesti mlečne žlezde i reproduktivnih organa i u literaturi se nalaze statistički podaci o procentu preventive tumora u zavisnosti kada je sterilizacija izvršena. Npr: ukoliko se kuja steriliše pre prvog teranja, preventiva tumora mlečne žlezde je 100%. Taj procenat preventive opada sa rastom broja teranja. Nakon 6 - 7 teranja sterilizacija nema uticaja na prevenciju tumora mlečne žlezde. Ne postoji znatna statistička razlika u pojavi tumora kod ženki koje su se parile nekoliko puta i kod onih koje se nisu parile. Ono što je potvrđeno je da je manji procenat pojave tumora kod ženki koje se pare pri svakom teranju i imaju potomstvo kao i u prirodi.

Vaginalni sekret se može mikrobiološki testirati i proveriti da li se radi o nekakvoj infekciji ili ne. Kako se životinja ponaša normalno i nema kliničkih manifestacija bolesti urinarnog trakta, smatram da nemate razloga za zabrinutost.

OZNAKE: