Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam jedno pitanje vezano za poboljšanje apetita kod psa. Imam ženku Chow Chow  staru godinu dana, i oduvek slabo jede, granule odbija tako da joj kuvam junetinu, piletinu, raznovrsno uglavnom. Čini se da ne napreduje, već 3 meseca ima istu kilažu. Interesuje me da li postoji nešto za povećanje apetita, i šta preporučujete.
Unapred hvala, Nera

O: Česta je pojava da psi u tom dobu  slabije jedu, ali ako je pas normalno aktivan i raspoložen, znači da mu je to dovoljno.

S obzirom da mu kuvate hranu, postoji opasnost da polako sve više odbija granule. Savetovala bih Vas da budete istrajni i odlučni u nameri da Vaš pas jede gotovu hranu izbalansiranu prema potrebama Vašeg psa.

Važno je da mu ne podilazite i ne nudite ljudsku i konzerviranu hranu, slatkiše i poslastice, "samo da nešto pojede", već mu ponudite dehidriranu hranu. Svakako je potrebno i redovno čišćenje od crevnih parazita, svaka 3 - 4 meseca. Infestacija crevnim parazitima može biti uzrok slabog apetita.

Od dehidriranih hrana savjetujem Vam da koristite premium (Alleva, Belcando, Trainer, Cibau) ili super premium (Hill's, Eukanuba, Brit Care i Royal Canin) hrane za pse. To su hrane koje su proizvedene od visoko kvalitetnih sirovina, najiskoristivijih za pseći organizam.

Uvek svog  psa hranite u isto vreme, jednom ili dva puta na dan. Obrok neka ne bude ponuđen više od dvadeset minuta, ako u tom periodu ne pojede što ste mu ponudili, sklonite posudu sa hranom i ne nudite mu ništa do sledećeg obroka.

Za podsticanje apetita možete koristiti vitamine B kompleksa – linije Canina  ili vitaminsko - mineralne dodatke ,,Pet phos’’ linije Sogeval. Ako se takvo ponašanje i odbijanje hrane nastavi i dalje, savetujem Vam da posetite veterinara.

OZNAKE: