Povratak

Pseudograviditet (lažna trudnoća)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje kuče Ema, stara je 17 meseci. Počeli su kučići tj. mužjaci da je njuškaju, ali  njoj se teranje odavno završilo (počelo je 17. septembra, i trajalo je do sredine oktobra). Mislila sam da nije lažna trudnoća, ali ona nema nikakve simptome. Niti su joj grudi otekle, niti ima mleka, niti sakriva stvari, niti ima promene u apetitu. Možete li mi reći da li (i ako nema nikakve simptome) može biti lažna trudnoća i kako to da proverim? I ako znate šta još može da bude da mi kažete?
Hvala unapred, Marija

O: Lažna trudnoća je još poznata i pod pojmom  pseudograviditet. 

Dosta je česta pojava kod kuja koje se nisu parile ili nisu koncipirale, a pojavljuje se najčešće dva do tri meseca nakon teranja.

Klinički, simptomi lažne trudnoće mogu varirati od jedva primetnih pa do ozbiljnih problema koje prati upala mlečnih žlezda i velike promene u ponašanju kuje. Ponekad toliko liči pravom graviditetu da vlasnici očekuju okot. Neke se kuje udebljaju, a glavni je simptom oticanje mlečnih žlezda, pojavljuje se mleko, a ponekad i vaginalni iscedak.

Ono što najviše zabrine vlasnike jesu promene u ponašanju takvih kuja. One postaju bezvoljne, ne žele jesti, ponekad su nemirne. Pokušavaju iskopati rupu u parketu, vrte se, ne spavaju po noći. Zapravo se ponašaju kao gravidne ženke kada se pripremaju za okot. Javljaju se i majčinski instinkti pa često odaberu neku stvar (igračku i sl.) koju tretiraju kao svoje mlado. Lučenje mleka može biti vrlo obilno. Tada je bitno imati na umu da je izmuzanje kontraindikovano jer ono ima isti efekat kao da kuja stvarno ima mlade koji sisaju, a posledica izmuzivanja je još veća produkcija mleka. Kako je pseudograviditet posledica poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu ljubimca, neretko je i uzrok promene ponašanja.

Lečenje ovog stanja svodi se na redukovanje ishrane.  Naime, hrane bez previše masti, lako svarljive i bez mnogo tečnosti su se pokazale kao dobar izbor. Osim gore navedenog, bilo bi potrebno pojačati fizičku aktivnost ljubimca. Ukoliko su navedeni simptomi izraženiji, treba potražiti pomoć veterinara. Terapija je direktno usmerena prema smanjivanju ili eliminiranju laktacije, jer se kao posledica zadržavanja mleka u vimenu može javiti mastitis, tj. zapaljenje vimena. Kod izuzetno izraženih psihičkih promena u ponašanju kuje može joj se pomoći davanjem blagih sedativa, ali uz obavezan savet veterinara nakon kliničkog pregleda.

U slučaju Vašeg psa ne može se reći da se radi o lažnoj trudnoći. Kako ste opisali, ponašanje pasa mužjaka je uobičajeno i ne mora biti vezano za teranje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs