Povratak

Dresura i sticanje navika kod štenete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Nemačkog ovčara starog 6 meseci, i od kada sam ga uzeo ima nekada običaj da prospe vodu koju je predhodno pio, zašto to radi? I naravno voli da ponekada gricka ugalj. Najvažnije za sada je ovo griženje ali ne stalno.. ponekad kada hoću da ga pomazim ili kada se igramo sa loptom donese mi lopticu pa me grize. Ako bi bili ljubazni da mi date neki savet kako da ga naučim da ne izlazi iz dvorišta kada otvorim vrata (nije da ne pokušava ali voli da pobegne da se malo šetka po ulici). Hvala unapred, Stefan

O: Štenad su veoma razigrana i radoznala stvorenja.

Koriste svaki mogući trenutak za igru i za isprobavanje raznih stvari, a posebno za tumačenje reakcija vlasnika. Ako ste jednom pozitivno odreagovali na nešto što je štene uradilo, iako to nije trebalo da uradi, ono je shvatilo da to sme i nastaviće sa takvom vrstom ponašanja sve dok mu je dozvoljeno.

Štene bi trebalo da se igra sa igračkama koje su njemu namenjene, mada mu je daleko od toga zanimljivije da gricka "živu igračku", tj. Vašu ruku. Međutim, to za vlasnika može biti nekada i veoma neprijatno, naročito ako pas stvori naviku da se igra isključivo na taj način (što nekada može biti i bolno), pa ignoriše igračke, a svaki momenat koji provede sa Vama koristi za igru sa vašim rukama.

Trebalo bi da počnete sa dresurom, tj. sa vežbama poslušnosti. Na taj način će pas naučiti jednostavne komande kojima ćete izazvati određeno ponašanje i igru usmeriti na korišćenje igračaka.

Preporučila bih Vam da nas posetite i da iz naše ponude izaberete igračku koja bi mu bila zanimljivija. Iz naše ponude bih posebno izdvojila loptu koja u trenutku pokreta izbacuje iz sebe granule, Vi podešavate koja će to biti količina granula. Takođe, u našoj ponudi možete naći i knjigu: "Kako da razumete, vaspitate i negujete Vašeg psa", u kojoj su opisane metode dresure i detaljno obrađena psihologija psa, tako da će Vam biti lakše da razumete njegove postupke.

U Ponudi Pet Centra možete naći posude za vodu koje su tako napravljene da pas ne može da prospe vodu iz njih, pa biste na taj način sprečili tu vrstu ponašanja koju ispoljava najverovatnije iz dosade. Pas je biće koje voli da ima svoju slobodu i da ima svoju teritoriju. Pas je društveno biće i koristiće svaku priliku da stupi u kontakt sa drugim životinjama i da putem mirisa, laveža i gestova razmene informacije među sobom i steknu određeno mesto na hijerarhijskoj lestvici.

Potpuno je prirodno to što Vaš pas izlazi napolje i samo dobrom dresurom to možete svesti na minimum.